вівторок, 07 серпня 2007 15:53

Назвали найкращий фільм усіх часів і народів

Американський інститут кінематографії щороку визначає найкращий фільм усіх часів і народів. Цього року ним стала стрічка "Громадянин Кейн" американського режисера Орсона Веллса, знята 1941 року.

Картина унікальна тим, що на початку режисер коротко переповідає життя головного героя. До Веллса таким прийомом не користувався ніхто. Також у фільмі є спогади різних людей про одну й ту ж подію. Цей кіноприйом теж винайшов Орсон. Стрічка розпочинається смертю американського газетного магната Чарльза Кейна. Останніми його словами було: "Бутон троянди". На місцевому телебаченні готують короткометражний фільм про покійного. Репортер намагається з"ясувати, чому саме такими були останні слова небіжчика. Тому зустрічається з людьми, які колись знали Кейна.

Веллс був режисером, сценаристом і знявся в головній ролі. Прототипом його героя став газетний магнат ХХ ст. Вільям Херст. Наприклад, Кейн дослівно повторює телеграму Херста своєму кореспондентові на Кубу: "Не їдьте. Від вас потрібні фото. Війна за мною". Після цього справді вибухнув американський корабель у Гавані. Газети Херста почали вимагати помсти, і почалась американо-іспанська війна.

Магнат не хотів, щоб ця стрічка вийшла на екрани. І розпочав справжню війну з Веллсом. "Громадянина Кейна" демонстрували у найбільших містах Америки. Але в провінції, особливо на півдні, газети Херста друкували на стрічку розгромні рецензії. Після виходу цього фільму всі американські кіностудії відмовлялися знімати картини Веллса. Грошей теж не давали. 1942-го "Громадянин Кейн" отримав нагороду Американської кіноакадемії "Оскар" за найкращий сценарій. Веллс більше нічого гідного уваги не зняв. Він помер від серцевого нападу 1985 року.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найкращий фільм усіх часів і народів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі