неділя, 18 березня 2007 15:45

"Намагаюся зґвалтувати Лукрецію"

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Дмитро Ткаченко зіграє прем’єру Третього скрипкового концерту Євгена Станковича в Києві 18 вересня
Дмитро Ткаченко зіграє прем’єру Третього скрипкового концерту Євгена Станковича в Києві 18 вересня

29-річний скрипаль Дмитро Ткаченко живе в столиці Великої Британії. Він — організатор та художній керівник щорічного Міжнародного київського фестивалю.

— Цього року він проходив 14–18 березня, — розповідає Ткаченко. — Був камерним — без опер та реквіємів. Уже вкотре намагалися зґвалтувати Лукрецію (йдеться про оперу Бріттена "Зґвалтування Лукреції". — "ГПУ"), та марно. Зґвалтую  наступного року, коли приїде пристойна англійська трупа.

Сидимо в кафе "Кофе-Хауз" у торговому центрі "Глобус". Обідньої пори тут збирається чимало музикантів. Дмитро прискіпливо вивчає меню.

— Не треба мені "Лапландії", — бурчить невдоволено. — Я й так приїхав до справжнісінької Лапландії. Коли вилітав, у Лондоні було плюс 15. Приземлився, а в Києві — холоднеча. Боюся захворіти.

Часто буваєш в Україні?

— Відколи подешевшали квитки. Сюди прилетів за 300 доларів. У Лондоні маю гарний орендний договір, — хвалиться. — Не плачу за дні, коли не буваю вдома. Якщо хочу відпочити й трохи зекономити, тікаю з Лондона. На моєму телефоні англійський номер. Він працює будь-де. Буває, сиджу тут, а мені телефонують і пропонують випити кави на Пікаділлі.

За навчання ніколи не платив

Як опинився в Англії?

— У Празі на концерті мене почув викладач Іфра Німан із Гілдхолської академії. Запросив на навчання. Я навіть не грав вступний іспит. Одразу ж призначили стипендію. Якщо отримував премію на якомусь конкурсі, кошти на проживання мені тимчасово урізали. Проте за навчання ніколи не платив. Рік там коштує понад 10 тисяч фунтів. Іфра — один із кращих педагогів світу. Його предки жили під Уманню, а Німан народився в Лівані. Такий мудрий був — як Йода із "Зоряних війн".

А свого київського педагога Богодара Которовича з ким порівняєш?

— За імпульсивністю — з джедаєм. Коли Которович телефонує мені на мобільний, лунає марш із "Зоряних воєн". До Богодара Антоновича ставлюся по-сімейному. У нас ніколи не було ментального бар"єра, як з Іфра. Та й за віком він молодший.

Каже, 2004-го організував конкурс імені Бріттена в Лондоні. В журі запросив Которовича.

— Бюджет потягнув на півмільйона фунтів. Тоді мені здавалося, що перший конкурс має заявити про себе по-справжньому. У нашому розпорядженні були Королівський філармонічний і Лондонський симфонічний оркестри. Зараз розумію, можна було витратити менше.

2008-го Ткаченко матиме ангажемент із Королівським філармонічним оркестром, де гратиме "Кармен-фантазію" Франца Ваксмана й Концерт Бріттена. А з менеджерами Лондонського симфонічного домовляється про виконання Другого скрипкового концерту Євгена Станковича в Барбікен-холі вже цього року.

— Він для мене — як продовження Першого, адже я грав і його прем"єру. Станкович жартома говорив, що не любить октав та пасажів. А я навпаки просив, аби в наступному концерті тільки вони й були! Станкович, сміючись, пообіцяв: "Добре. Напишу так складно, що потім усі будуть збиватися!". Напівжартома-напівсерйозно ми домовляємося про Третій концерт. Його прем"єра буде на відкритті філармонійного сезону в Києві, 18 вересня.

1978, 15 січня — Дмитро Ткаченко народився в Києві у родині інженерів
1984 — почав займатися грою на скрипці в столичній музичній школі імені Лисенка
1995–1998 — київська консерваторія, клас Богодара Которовича та Ярослави Рівняк
1997 — Перша премія на музичному конкурсі імені Лисенка в Києві
1998 — навчання в Гілдхолській музичній академії (Лондон, Велика Британія)
2000 — лауреат конкурсу імені Нільсена (Оденсе, Данія, 2-га премія)
2004 — засновує щорічний Міжнародний київський фестиваль та конкурс скрипалів імені Бріттена (Лондон, Велика Британія)
2006 — уперше виконує Другий скрипковий концерт Євгена Станковича

Зараз ви читаєте новину «"Намагаюся зґвалтувати Лукрецію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі