неділя, 22 квітня 2007 18:40

Найкращим визнали фільм про збирача порожніх пляшок

Минулої п"ятниці в Києві закінчився третій міжнародний фестиваль документального кіно "Контакт" імені Лариси Роднянської. Нагороджували переможців у столичному кінотеатрі "Жовтень".

Гран-прі фестивалю — $5 тис. — отримав 54-річний норвезький режисер Ойвінд Сандберґ за фільм "Терпіння в серцях". Головний герой стрічки — хворий на синдром Дауна чоловік Ватне. Він живе в невеличкому містечку, збирає порожні пляшки. Чоловіка полюбила сусідка Мейбрітт. Молоді люди збираються одружитися, хоча Ватне іноді забуває, що треба носити обручку.

— Треба буде поділитися з героями призом, — зізнається "ГПУ" після перемоги норвезький режисер. — Куплю їм піци, кока-коли, на весілля щось подарую.

Режисер розповідає, що 15 років тому потрапив на фабрику, де  працювали люди з синдромом Дауна. Відтоді Ойвінд мріяв зняти про них фільм. Попередня документальна стрічка режисера "Прибережне життя" мала великий успіх на міжнародних фестивалях. Тому на наступний фільм держава дала Сандберґові $400 тис.

У Норвегії кінотеатри належать державі

Зйомки тривали чотири роки. У Норвегії кінотеатри належать державі, вітчизняне документальне кіно там на рівні з голлівудськими блокбастерами.

— Від самого початку по очах героїв я помітив, що їхня історія має завершитися весіллям, — сміється режисер. — Після того як стрічку показали в кінотеатрах, у Ватне часто беруть автографи. Проте більш за все він любить збирати пляшки.

$2 тис. дали найкращому повнометражному фільмові "Міст через Ваді" братів Барака і Томера Хейманнів із Ізраїлю. Картина розповідає про школу, в якій навчаються діти ізраїльтян та арабів.

Короткометражний фільм "Марія" білоруського режисера Віктора Аслюка також отримав $2 тис. У стрічці йдеться про трактористку, яка 30 років тому перемогла в телепрограмі Олександра Маслякова "Ану-ка, девушки".

— Цю жінку закидали листами з усього Радянського Союзу. Всі пропонували їй одружитися, — згадує режисер. — Але вона залишилася сама, живе в рідному селі Гродненської області.

Найкращим українським повнометражним фільмом став серіал "Дисиденти" Олександра Фролова й Віктора Шкуріна. А найкращою українською короткометражкою — "Спіраль історії" Максима Черниша. Режисерам цих стрічок теж вручили по $2 тис.

— На другому курсі нам треба було створити короткометражку про якусь проблему, — говорить Максим Черниш. — Я зняв про легалізацію проституції в Україні. Витратив на фільм 300 доларів.

Усього на "Контакті" показали 81 картину, 20 із них — українські.

Зараз ви читаєте новину «Найкращим визнали фільм про збирача порожніх пляшок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі