пʼятниця, 25 липня 2008 17:34

Найкращий фільм вибирали лікарі та студенти

22 липня закінчився IV Севастопольський кінофестиваль, який протягом п"яти днів тривав у Криму. Із 80 представлених фільмів українських та російських режисерів найкращий обирало журі, члени якого жодного стосунку до кінематографа не мають. Зокрема, юрист, лікар, капітан, студентка та чиновник із міської адміністрації.

— Ми вирішили поекспериментувати із форматом кінофоруму, тому цього року до журі не включали професіоналів, — каже програмний директор фестивалю Ліза Антонова. — На першому міжнародному кінофесті у Венеції 1932-го року теж було народне журі.  

Відкриття заходу відбувалося вночі в заповіднику "Херсонес Таврійський", на майданчику серед античних руїн. Уздовж доріжки, що вела від входу на сцену, виставили майже 3 тис. свічок. Після промови акторки Ади Роговцевої в небо запустили 100 кульок, із ліхтариками у формі факелів усередині.

— Цей фестиваль присвячений 225-й річниці Севастополя та 100-й річниці зародження вітчизняного кіно, — каже Антонова. — Адже саме сто років тому в севастопольському кіноательє Ханжонкова почали знімати перший в Україні повнометражний художній фільм "Оборона Севастополя".

Стрічки з конкурсної програми показували в міських кінотеатрах, а позаконкурсні — на літніх майданчиках Приморського бульвару.

Переможців фестивалю оголосили в Італійському дворику Херсонеса. Найкращою картиною визнали "Нірвану" севастопольця Ігоря Волошина. Стрічку вже показували на Берлінському кінофестивалі, а на російському "Кінотаврі" вона отримала приз за "Найкращий дебют". У фільмі йдеться про хлопця і дівчину, що рятуються від життєвих проблем за допомогою наркотиків. Зрештою їхнє життя зводиться лише до пошуку нової дози.

Приз за найкращу жіночу роль одержала росіянка Дарія Мороз за роль сільської дівчини Настьони у фільмі "Живи та пам"ятай". А найкращим актором став українець Дмитро Суржиков, який зіграв у мелодрамі "Право на надію".

Зараз ви читаєте новину «Найкращий фільм вибирали лікарі та студенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі