вівторок, 14 серпня 2018 00:10

Найбільше цікавилися книжкою "Як працює путінська пропаганда"

Найбільше цікавилися книжкою "Як працює путінська пропаганда"
Таким був національний стенд України 2016-го. Тоді участь взяли 12 українських видавництв. Фото: litakcent.com

17 українських видавництв стануть учасниками 70-го Франкфуртського книжкового ярмарку в Німеччині. Триватиме 10–14 жовтня. Держава виділила на участь 3,3 млн грн.

— Франкфуртський ярмарок — один із найбільших у світі. На гольф-машині від входу і до кінця павільйону їхати 20 хвилин. — каже 63-річний Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців. — Світова преса починає говорити про цю подію за місяць до її початку. Після завершення ще стільки часу обговорюють учасників і книжки з різних країн. Для України це можливість заявити про себе. На ярмарку присутні з 1994 року. Але довгий час гроші на участь самі збирали по копійках. Найганебнішою була поїздка 2006-го. Стенди стояли порожні, більшість видавців не змогли приїхати. Повноцінну участь беремо з 2015 року, коли держава почала інвестувати в поїздки.

— Торік на ярмарку вразили французькі монографії про Жовтневий переворот 1917-го, — розповідає 36-річна Ольга Погинайко, заступник директора видавництва "Смолоскип".

— У жодній книзі не знайшла згадок про Україну, Центральну Раду, Михайла Грушевського. Серйозні видавництва написали про події тих років, повністю пропустивши нашу частину історії. Тоді зрозуміла: якщо не запропонуємо світові свого погляду на Україну, за нас це завжди робитиме Росія. Торік із видань "Смолоскипа" найбільше цікавилися книжкою "Як працює путінська пропаганда" Миколи Давидюка. Заходу хочеться почути про це з перших вуст. Один літературний агент зі США запитував: "У вас що, зовсім не пишуть про війну на Донбасі? Чому в американських книгарнях не бачив на цю тему жодного твору від українського автора?".

У Франкфурті також зрозуміла, що український видавничий ринок досить добре розвивається. У Вірменії, Азербайджані книги виходять у середньому по 100–200 примірників. Коли казала, що середні наклади "Смолоскипа" становлять тисячу, їхні видавці дивувалися. Така цифра є нормальною і для європейських незалежних видавництв, які не входять до великих корпорацій.

Площа національного стенду — 140 кв. м. Творчі зустрічі проведуть історик Сергій Плохій, літературний критик Євген Стасіневич, письменниця Катерина Калитко, правозахисник Алім Алієв.

— Представимо окремий стенд з іноземними виданнями про Україну, — каже координатор міжнародних програм Українського інституту книги Марія Ковальчук, 24 роки. — Будуть твори американця Тімоті Снайдера, який писав про сталінські репресії, британської журналістки Енн Епплабаум —про Голодомор. Це авторитетні імена у світі.

2017-го на Франкфуртський ярмарок приїхали видавці зі 137 країн. Захід відвідали 286 тис. гостей.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше цікавилися книжкою "Як працює путінська пропаганда"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі