пʼятниця, 29 лютого 2008 16:31

На ювілеї музучилища імені Глієра співатимуть зірки-випускники

  Сергій Волков: ”Молодь чомусь думає, що співу навчитися найлегше”
Сергій Волков: ”Молодь чомусь думає, що співу навчитися найлегше”

Київське музичне училище імені Глієра відзначає 140-річчя. Сьогодні о 19.00 у Національній опері в рамках фестивалю "Шевченківський березень" відбудеться святковий концерт. У ньому візьмуть участь 15 найвідоміших випускників училища. Серед них — тенор Володимир Гришко, сопрано Вікторія Лук"янець, яка прилетіла з Відня, бандурист Роман Гриньків та інші.

Напередодні зустрічаємося з директором училища Сергієм Волковим, 53 роки.

На якій спеціальності найбільше хочуть навчатися в училищі?

— Співу. Найбільший конкурс на естрадному — 8–10 осіб на місце. Молодь чомусь думає, що співу навчитися найлегше. Мовляв, голос є, чого ще треба? Мені скажуть: он у підземних переходах співають, і гроші їм за те дають. Так, дехто, як вип"є, теж співає. А артист має знати, який спів красивий, а який — бездарний.

— Вокалістів молодших 18 років не приймаємо: у цьому віці починає формуватися голос. На музичні інструменти беремо з 14-річного віку. Більше вікових обмежень немає.

А що як професійних співаків у країні виявиться забагато?

— Культури  не може бути ані забагато, ані замало. Її стільки, скільки суспільство здатне спожити. Важливо, чи зможе музикант заробляти гроші своєю спеціальністю. Завдання нашого закладу — дати людині знання. Якщо вона ними розумно скористається, то зможе прогодувати себе і сім"ю.

Скільки заробляють викладачі училища?

— Молодий спеціаліст після консерваторії має ставку приблизно 800 гривень. Викладачі з науковими ступенями отримують 1000–1500, залежно від навантаження.

Як святкуватимете ювілей?

— До кінця березня пройде понад 20 концертів.  Почнемо артистами академічного напрямку, а закінчимо зірками української естради. 30 березня, виступлять Таїсія Повалій, Євгенія Власова, Катя Бужинська, Тіна Кароль, Василь Бондарчук.

1955, 3 травня — Сергій Волков народився в Донецьку
1973 — закінчив Донецький музично-педагогічний інститут за фахом "фортепіано"
із 1980-го — працював на різних посадах  у Міністерстві культури України
із 2003-го — директор Київського державного вищого музичного училища ім. Р. Глієра, захистив кандидатську дисертацію
Дружина Олена Берегова — музикознавець, викладає в Національній музичній академії ім. П. Чайковського.

Зараз ви читаєте новину «На ювілеї музучилища імені Глієра співатимуть зірки-випускники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі