вівторок, 29 травня 2007 14:29

На виставці в "Мистецькому Арсеналі" горіли люди

Автор: фото: Оксана ФАРИНА
  В оббиту вагонкою труну вмонтований телевізор. Цей твір мистецтва придумало подружжя Волязловських із Херсона
В оббиту вагонкою труну вмонтований телевізор. Цей твір мистецтва придумало подружжя Волязловських із Херсона

У музеї "Мистецький Арсенал" пройшов І Міжнародний конкурс візуальних мистецтв "Ейдос". У ньому взяли участь 143 молоді художники з України, Росії, Білорусі та Німеччини.

На відкритті не обійшлося без скандалу. У двох людей загорівся одяг. Починалося все з вистави. Актори театру "Дах" посеред "Арсеналу" викладають із цегли прямокутник, застеляють його поліетиленом і заливають туди воду. У темряві під музику гурту "Даха-Браха" в імпровізований басейн викочують дротяні скульптури, обтягнені марлею. Обливають ці скульптури спиртом, а потім підпалюють. Але через те, що виставу ні разу не репетирували, в актриси Олександри Олійник загорілася спина. Дівчина кинулась у басейн животом, потім перевернулася на спину. Білий одяг на її спині обгорів, праве плече трохи почервоніло. Олександра дограла виставу до кінця, ніби нічого не трапилося. Її друзі побігли в аптеку по мазь від опіків. А в актора Андрія загорілася рука. На неї ненароком розлили спирт. Хлопець вчасно загасив вогонь, тому не обпікся.

Найбільше відвідувачі затримувалися біля експонату у формі труни з вмонтованим усередину телевізором. Його придумало подружжя Волязловських із Херсона.

Брали труну для оформлення місцевої дискотеки

— У похоронній конторі за 110 гривень ми купили найдешевшу соснову труну, без оббивки, — розповідає Станіслав Волязловський, 35 років. — У ній такі гвіздки стирчать, що я не заздрю покійнику. Коли продавець дізнався, що це для мистецтва, зрадів. Сказав, що в них уже брали труну для оформлення місцевої дискотеки.

Станіслав із дружиною Юлією оббили гріб білою євровагонкою, загорнули її в старе пальто. І у вантажному вагоні поїзда повезли в столицю. У Києві вмонтували в труну телевізор, який показує зображення архітектурних пам"яток світу. Проект назвали "Портативний музей історії архітектури "Домовина".

— Останнім часом такі дешеві пластикові матеріали, як вагонка, стають популярними, — пояснюють автори ідеї проекту. — Невдовзі міста всього світу виглядатимуть однаково. Тому ми задумали зобразити архітектуру, похоронену під цією вагонкою.

Співакові Олегу Скрипці домовина з телевізором не сподобалася.

— Це чорнуха, — заявив він "ГПУ". — Я би краще показував те, що народжується, а не вмирає.

Співак дивиться виставку з дружиною Наталею. Довга червона сукня ледве приховує вагітність жінки, на вигляд 4–5-місячну. Два роки тому Наталя народила співакові первістка Романа.

Думка Скрипки збіглася з оцінками журі. "Домовина" не отримала жодної нагороди. Кращим визнали проект випускника Одеської будівельної академії 24-річного Олега Кручиніна. Архітектор пропонує збудувати над дахами Одеси великі прямокутні тунелі-труби, і в них показувати картини, скульптури та кіно.

— Будівельники, з якими я радився, вважають такий проект реальним, — зізнається митець. — Цього року я захищав диплом на цю тему. Але отримав четвірку.

У Києві Олегові вручити $2 тис. і кришталеву статуетку.

— Гроші витрачу на квитки для поїздки всієї родини на батьківщину — Урал, — міркує Олег. — Там наша сім"я не була 10 років. Решту суми віддам на операцію батькові, у нього хворий хребет.

Зараз ви читаєте новину «На виставці в "Мистецькому Арсеналі" горіли люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі