понеділок, 04 серпня 2008 18:23

На виставці "Гола правда" можна було зробити еротичне фото

Чому в животі більше не літають метелики? Чим секс відрізняється від кохання? Що робити, якщо тебе покинули? Як подолати ревнощі? Листи з такими запитаннями — електронні, написані на серветках, аркушах шкільних зошитів — читачі надіслали вигаданій колумністці журналу "Афіша" Єві Барто. Два десятки українських художників-постмодерністів ці інтимні проблеми, що турбують сучасних українців, передали мовою малюнка. 26 картин Олександра Ройтбурда, Жанни Кадирової, Стаса Волязловського, Маші Шубіної, Іллі Чичкана й інших об"єднали у виставку "Гола правда", яка відкрилася в харківському ресторані "Якіторія" на вул. Квітки-Основ"яненка, 7. На презентацію минулої п"ятниці прийшло з півсотні осіб.

Під кожною картиною прикріпили отримане запитання. Із листа про метеликів: "Не знаю, що робити: мене покинув хлопець, сказав, що більше не відчуває метеликів у животі. А до чого тут метелики?". На картині — він і вона сплять у позиції "валета". Руками прикривають інтимні частини тіла. Метелики не літають. В іншому листі з-під картини: "Віднедавна відчуваю неприборкану пристрасть до чоловічих краваток, може, варто щось зробити?". Відповідь-ілюстрацію художник виконав олівцем: краватка прикриває інтимне місце.

— То не мистецтво, це хтозна-що. Просто якісь фантазії, — каже учениця художньої школи Ольга Кисловська. — Задля такого мистецтва й учитися багато не треба.

— А мені подобається, — зізнається студент харківського університету Олег Кульбіда. — У нас у місті мало де можна побачити твори сучасних авторів. Непоганий постмодернізм. Проглядає іронія — мені подобається.

— Трохи скидається на порнографію, — ділиться пенсіонерка Марія Мезіна.

Свою думку про виставлені роботи висловили й фахівці в галузі еротики та порно.

— Усе, що є художнім і на високому рівні — це еротика. Усе, що є цинічним, відвертим і низьким — то порнографія, — запевняє експерт із порнографії Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз. — А тут — чистої води мистецтво.

— Навіть високе мистецтво, дуже високе, хороше, світле мистецтво, так що можна тільки пошкодувати тих, хто не доріс, — запевняє автор книги "Історія порнографії" Валерій Гітін.

Наприкінці презентації харківські фотографи влаштовують еротичну фотосесію для всіх охочих.

— Дівчата, прошу, — запрошує до стільця на фоні інтер"єру в японському стилі фотограф Роман Пятковка, 42 роки.

Роздягнутися й позувати перед камерами наважуються лише стриптизерки, запрошені на презентацію. У купальниках вони ходили по залу, пропонували відвідувачам напої.

— Це зайве, — фотограф знімає з дівчини верхню частину золотавого купальника.

Та сідає спочатку рівно. Потім фотограф просить дівчину закинути ноги на спинку крісла й знімає так. Далі каже трохи приспустити трусики.

— Дівчата, ну приєднуйтеся, — намагається розслабити присутніх Роман Пятковка.

Ще дві дівчини підходять та позують. Одна з них категорично відмовляється показувати оголені груди. Врешті здається.

— Ех, працювати з вами ще й працювати! — дорікає Роман Пятковка.

Виставка триватиме до 14 серпня.

Зараз ви читаєте новину «На виставці "Гола правда" можна було зробити еротичне фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі