середа, 23 квітня 2008 17:03

На виставці "Цифрові відчуття" можна самому створити тваринку

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Робота ”В.О.Н.А” сербської дизайнерки Наташі Теофілович. Колір зображених на моніторі фігур та візерунок на їхніх тілах залежить від архітектури приміщення, в якому розташована інсталяція, його освітлення та кількості людей у залі
Робота ”В.О.Н.А” сербської дизайнерки Наташі Теофілович. Колір зображених на моніторі фігур та візерунок на їхніх тілах залежить від архітектури приміщення, в якому розташована інсталяція, його освітлення та кількості людей у залі

Виставка "Цифрові відчуття" проходить у Центрі сучасного мистецтва Києво-Могилянської академії на вул. Сковороди, 2. На ній представлено вісім комп"ютерних інсталяцій митців із США, Японії, Австрії, Франції, Великої Британії та Сербії. Роботи привезли з "Музею майбутнього", розташованого в австрійському місті Лінц. Там у "Лабораторії майбутнього" працюють молоді програмісти, дизайнери та художники. Роботи, виставлені в Могилянці, торік показували на найбільшому в світі фестивалі цифрового мистецтва "Арс Електроніка". Він 20 років проходить в Австрії.

— Беремо якусь комп"ютерну технологію і намагаємося її обіграти, — розповідає художник Паскаль Марещ, 32 роки, організатор "Арс Електроніки". — Навіть щось зовсім просте. Приміром, двері, що автоматично відчиняються та зачиняються. Думаємо, як цей процес можна перетворити на іграшку для глядача. Інсталяції робимо у форматі комп"ютерної гри, інакше вони були б нецікаві людям. Компанії й інститути, що розробляють новітні комп"ютерні технології, допомагають нам із сучасною технікою та програмами.

Паскаль зізнається, що робота "Фантазм" японки Такагіро Мацуо — один з його улюблених експонатів. Веде до виставкового залу. Там темно, біля однієї стіни  великий екран. Працівниця галереї дає Паскалеві кульку, що світиться червоним.

— Екран реагує на світло від кульки, — пояснює художник. — Коли воно є, починає грати фортепіано, а на екрані з"являються блакитні метелики. Ви можете керувати їхнім рухом, переміщуючи кульку.

Інсталяція "Месса ді вок" американців Ґолана Левіна та Захарі Лібермана  перетворює людський голос на кольорові кульки.

Починає грати фортепіано, а на екрані з"являються блакитні метелики

— Стаєте біля екрана так, щоб на нього падала ваша тінь. Говорите у спеціальний мікрофон. Комп"ютер аналізує голос і видає кульки різного розміру, що падають на екрані зверху. Чим нижчий голос, тим більші кульки і навпаки. Вони чутливі до нестачі світла на екрані, тому ви можете підкидати їх вгору та переміщувати за допомогою власної тіні.

У сусідній кімнаті виставлена робота "Світ життя ІІ" Крісти Зоммерер із Австрії. Глядачі за допомогою комп"ютера можуть створити штучну тваринку.

— На клавіатурі вводите ім"я. Комп"ютер створює тваринку, яку наділяє певним генетичним кодом. Яким саме, ви не знаєте, — пояснює Марещ і набирає своє ім"я. На екрані з"являється зелена комаха. — Потім клацаєте на клавіатурі, друкуючи різні літери. Істота їстиме ті, що співпадають з її кодом. Коли вона буде сита, почне розмножуватися з подібними істотами.

Виставка триватиме до 11 травня. Працює щодня, крім понеділка, з 13.00 до 18.00. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «На виставці "Цифрові відчуття" можна самому створити тваринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі