Ексклюзиви
пʼятниця, 28 березня 2008 17:24

На вечорі пам"яті міма Марселя Марсо дві години мовчали

  Мім Марсель Марсо помер у вересні минулого року
Мім Марсель Марсо помер у вересні минулого року

Вечір пам"яті французького міма Марселя Марсо, який помер торік у вересні, відбувся у столичному Українському домі. На сцені виступило майже 50 мімів з усієї країни.

— З Марселем Марсо ми познайомилися у Варшаві, — розповідає за лаштунками один із засновників серіалу "Маски-шоу" одеський мім Олег Ємцов, 55 років. — Тоді я на годину спізнився на його лекцію. А вже на наступному занятті Марсо попросив мене піти зі сцени, на якій займався з акторами. Бо все те, чому він їх тоді вчив, я вже знав. Після того ми потоваришували. Марсо навіть дозволив мені грати свої етюди, щоб популяризувати у світі класичну пантоміму.

Українським мімам Марсо давав безкоштовні майстер-класи.

— Він любив Україну і весь колишній Радянський Союз, бо вважав, що тут здібні актори, — додає Ємцов. — Але українці не мали коштів, щоб навчатися в його школі пантоміми в Парижі. Марсо це розумів. Коли приїжджав на гастролі до Києва чи Одеси, вже пізно вночі, після своїх двогодинних спектаклів, ще знаходив сили проводити майстер-класи та лекції для наших артистів. Марсо завжди був трудоголіком. У 83 роки він казав: "У молодості я давав 300 концертів на рік. Нині вже старий, даю лиш 200".

Перед смертю Марсель Марсо збирався відвідати Україну.

— Він хотів, щоб я запросив його в Одесу. Але ми не знайшли потрібних коштів на його приїзд. Все-таки це зірка світового рівня, а в нас не було де і за що його прийняти.

Цікавлюся, що найважче у мистецтві пантоміми.

— Найважче в нашій професії — зробити так, щоб глядачам було цікаво спостерігати за тим, як ти годину на сцені мовчиш,— каже Олег Ємцов. — Адже якщо за перші три хвилини виступу ти не захопив глядачів, твій номер бездарний.

У першому відділенні виступають переважно студенти та молоді актори, в другому — з"являються вже визнані майстри.

Нині роботу мімам знайти неважко.

— Останніми роками стало популярно замовляти на корпоративні вечірки мімів. Платять нормально, — розповідає 19-річна Яся зі школи "Мім-Арт-Лабораторія". — На вечірках працюємо з людьми в залі. Підходимо до когось, копіюємо його жести, обігруємо поведінку. Іноді просять, щоб протягом вечора простояли, як статуї. Але це мистецтвом не вважаємо. Українці звикли в театрах відпочивати. А для пантоміми потрібен глядач, що думає.

Зараз ви читаєте новину «На вечорі пам"яті міма Марселя Марсо дві години мовчали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути