середа, 25 червня 2008 15:49

На Сіднейське бієнале не пускають молодь до 18 років

Автор: фото: reuteres/Will Burgess
  Роботою ”Балада про Троцького” італієць Мауріціо Кателлан висміює сучасне мистецтво, яке намагається оживити давно мертві ідеї. До таких він відносить і політичний радикалізм, яким часто захоплюються його колеги
Роботою ”Балада про Троцького” італієць Мауріціо Кателлан висміює сучасне мистецтво, яке намагається оживити давно мертві ідеї. До таких він відносить і політичний радикалізм, яким часто захоплюються його колеги

"Революція — це форми, які обертаються" — таке гасло 15-го міжнародного фестивалю сучасного мистецтва, що 18 червня розпочався в австралійському місті Сідней. Головним експонатом стало "Велосипедне колесо на табуретці" французького художника Марселя Дюшана.

Роботи виставляють 180 художників. Більшість — початківці. Однак є й такі, що вже мають сталу репутацію, часто — скандальну. Їхні роботи шокують публіку, тому до виставкових павільйонів не пускають дітей до 18 років.

Поліцейські двічі закривали окремі експозиції. Зокрема, колективну виставку британських фотографів. Їх звинуватили в розповсюдженні дитячої порнографії: моделями для їхніх робіт були голі діти. Потім закрили виставку робіт австралійця Майкла Парра. Той зробив відео, у якому відрізав голови курчатам і підпалював собі волосся в носі. Глядачі скаржилися, що це викликає відразу.

Італієць Мауріціо Кателлан привіз до Австралії інсталяцію "Балада про Троцького": опудало коня звисає зі стелі. Уперше роботу показали в Лондоні на виставці "Абракадабра". А 2001 року її після жвавих торгів продали з аукціону "Крістіс" за $2 млн.

Кателлан не має художньої освіти. Працював кухарем, садівником, охоронцем. Потім вирішив спробувати себе в мистецтві. Славу здобув скульптурою "Дев"ята година": Папа Римський Іван Павло ІІ лежить, розчавлений величезним метеоритом.

Бієнале триватиме чотири місяці. Очікують, що його відвідає 250 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «На Сіднейське бієнале не пускають молодь до 18 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі