пʼятниця, 29 жовтня 2010 05:03

На книжковій виставці битимуться мечами

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Організатор ярмарку ”Книжковий світ-2010” Валерія Олексієнко та голова наглядової ради Олег Бай
Організатор ярмарку ”Книжковий світ-2010” Валерія Олексієнко та голова наглядової ради Олег Бай

"Щоб заманити людей на книжкову виставку, добрі всі засоби. Не знаємо, що можна вигадати після того, як на Львівському форумі видавців католицький священик розповідав про секс", — каже видавець 43-річний Віталій Капранов у інформагентстві "Главред". Розповідає про 13-ту виставку "Книжковий світ", яка відбудеться 11–14 листопада у столичному експоцентрі "Спортивний".

— Ми намагалися зібрати якомога більше видавців та письменників. До нас приїдуть понад 150 видавництв. Письменники готуватимуть свої фірмові страви і пригощатимуть відвідувачів. Плануємо показати кілька фільмів, знятих за їхніми творами.

Біля Віталія Капранова сидить представник оргкомітету міжнародної конференції "Дні фантастики у Києві" 52-річний Іраклій Вахтангішвілі. Розповідає, що на виставці фантасти виступатимуть три дні.

— Раніше виділяли день. Охочих поспілкуватися з фантастами багато, тому вирішили розширитися. Приїдуть Сергій та Марина Дяченки. Раніше ми їх часто бачили у Києві. Тепер вони живуть у Москві — пишуть сценарій до фільму за романом Булгакова "Біла гвардія". Сергієві пропонували стати президентом фестивалю, та йому зараз не до цього. Головуватиме польський фантаст Анджей Сапковський.

Каже, хоче влаштувати на виставці бої з мечами.

— Із цим будьте обережні, — застерігає його Віталій Капранов. — Торік у Львові лицар хотів навчити нашу піар-менеджерку правильно тримати меча. Вона почала розмахувати й через необачність опустила зброю на голову лицаря. Розпанахала йому носа.

Скаржиться, що на захід не приходять політики.

— У Львові одному "помаранчевому" міністрові якось подарували книжку. Поряд пробігав хлопчина. Політик сунув книжку йому в руки: "На, малий — може, почитаєш". Торік нашу виставку ніхто з політиків не відвідав.

— Як політики почнуть ходити на книжкові виставки, в них не буде часу на тижні моди, — вигукує хтось із залу.


Відвідувачів учитимуть писати вогнем


Президент фестивалю "Манускрипт" 52-річний Ігор Степанов на книжковій виставці вчитиме мистецтва каліграфії та шрифту.

— Усі кажуть, що спочатку було слово, та це не так.  Щоб скласти слово, мали бути букви, а перед ними — образи й символи. Зараз люди розучилися писати — перо та ручку їм замінила комп'ютерна клавіатура. А це — шлях у нікуди.

Охочих навчатимуть слов'янського скоропису, арабської та китайської каліграфії. Кожен може зробити рукотворну книжку.

— Наприкінці покажемо вогняну каліграфію. Артисти театру вогню "Палаюча зірка" вночі біля експоцентру палицями, охопленими полум'ям, писатимуть у повітрі фігури, знаки й тексти. Думаємо, серед відвідувачів буде багато охочих спробувати й собі щось написати.

Зараз ви читаєте новину «На книжковій виставці битимуться мечами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі