понеділок, 28 травня 2007 15:32

На Каннському фестивалі перемогла стрічка про аборти

Увечері 27 травня в кінозалі "Ґранд театр Люм"єр" на французькій набережній Круазетт закрився 60-й Каннський кінофестиваль. Журі на чолі з британцем Стівеном Фрірзом визначало переможців, закрившись у віллі на Лазурному узбережжі. А в цей час на пляжі співала фінська рок-група "Лорді", що перемогла торік на пісенному конкурсі "Євробачення". Серед глядачів бігали люди, переодягнуті на чортів та вампірів. На пляжі з фонтанчиків било червоне, схоже на кров, вино. А потім почався великий феєрверк, на нічному небі ракетами намалювали слово "Лорді".

Організатори фестивалю пустили по пляжу молодь у майках із написом "Безплатні обійми". Хлопці й дівчата обіймали всіх бажаючих, пояснюючи, що Каннський кінофестиваль єднає людей.

Перемогла стрічка 39-річного румуна Крістіана Мунґіу. Фільм розповідає про 1987 рік. Дві студентки Отилія і Ґабіта живуть разом у гуртожитській кімнаті.  Ґабіта завагітніла. Отилія знаходить акушера, який зробить аборт. Але грошей у дівчат немає, тому послуги акушера вони оплачують натурою.

Схожою на цей фільм називали стрічку австрійського режисера Ульріха Зайдля "Імпорт-експорт" — про українську дівчину Ольгу, що їде на заробітки до Австрії. Але після показу більшість критиків назвали "Імпорт-експорт" нудним. Стрічка не отримала жодної нагороди.

Відкриттям позаконкурсної програми стала стрічка про колишнього майора російської ФСБ Олександра Литвиненка, якого отруїли у Великій Британії полонієм 23 листопада 2006 року.

— Я рада, що світ побачить цей фільм, — заявила на прес-конференції перед показом вдова Литвиненка Марина. — Важливо розповісти, що насправді сталося, і пояснити, чому. Щоб це більше ніколи не повторилося.

У стрічці "Бунт. Справа Литвиненка" є інтерв"ю з Литвиненком, його бесіди з російським політиком Борисом Березовським. Стрічку зняв друг Литвиненка, режисер і сценарист Андрій Некрасов.

Удова Литвиненка заявила, що пише мемуари. Право на їхню екранізацію викупив голлівудський актор Джонні Депп.

— Він зіграє мого чоловіка, — зізнається Марина. — А режисером буде Майкл Манн, автор фільму "Останній із могікан".

Гучною подією фестивалю стала позаконкурсна презентація фільму "Кожному своє кіно". 35 режисерам із 25 країн замовили по трихвилинній новелі, дія якої відбувається в кінотеатрі. Найскандальнішим глядачі визнали новелу данського режисера Ларса фон Трієра.  Він зняв себе і якогось товстого глядача, який заважає йому дивитися кіно. Глядач розповідає про себе і допитується режисера: "А чим займаєтесь ви?". Той усміхається, дістає з кишені молоток і б"є ним сусіда, поки в того замість голови не стає криваве місиво. Сеанс триває. Глядачі в залі з розумінням хитають головами.

Переможці 60-го Каннського кінофестивалю

"Золота пальмова гілка" — Крістіан Мунґіу "Чотири місяці, три тижні й два дні"
Гран-прі — "Вранішній ліс" японської режисерки Наомі Кавасе.
Приз журі — "Персеполіс" Марджані Сатрапі і "М"яке світло" Карлоса Рейґадаса.
Спеціальний приз на честь ювілею Каннського фестивалю — "Параноїдальний парк" Ґаса Ван Сента
Краща чоловіча роль — Костянтин Лавроненко, фільм "Вигнання" Андрія Звягінцева
Краща жіноча роль — актриса з Південної Кореї Чон До Ен за фільм "Таємне сонячне світло"
Краща режисура — Джуліан Шнабель зі США за фільм "Скафандр і метелик"
Кращий сценарій — фільм "На іншому боці" Фатіха Акина, це режисер турецького походження, який працює у ФРН.

Зараз ви читаєте новину «На Каннському фестивалі перемогла стрічка про аборти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі