пʼятниця, 04 березня 2011 08:00

На фільмі про людей із хворобою Дауна глядачі плакали

Автор: фото з сайта www.kinopoisk.ru
  Кадр із фільму іспанських режисерів Антоніо Нахарро й Альваро Пастора ”Я теж”. У ньому йдеться про кохання чоловіка із синдромом Дауна і здорової жінки
Кадр із фільму іспанських режисерів Антоніо Нахарро й Альваро Пастора ”Я теж”. У ньому йдеться про кохання чоловіка із синдромом Дауна і здорової жінки

3 березня у столичному кінотеатрі "Київ" почався фестиваль "Лінія іспанського кіно". Його відкрили картиною Антоніо Нахарро і Альваро Пастора "Я теж". Це стрічка про кохання чоловіка із синдромом Дауна і звичайної жінки.

— Це перший у світі художній фільм про таких людей, — говорить Наталя Красненкова, прес-секретар громадської організації "Даун-синдром". — Іспанія перша почала ставитися до них як до нормальних членів суспільства. В Україні половину таких дітей здають до дитбудинків. Їх позбавили права навчатися в школах і університетах.

Після перегляду втирає очі носовичком. Каже, зворушив момент, де герої сидять на пляжі.

— Жінка питає Пабло, чому він товстий і має дивне обличчя. Він пояснює, що у таких людей, як він, є зайва 47-ма хромосома. Через неї вони мають вузькі очі, схильні до повноти й позбавлені агресії. Їх іще називають людьми сонця.

Головну роль виконав 35-річний Пабло Пінеда. Він перший у світі чоловік із синдромом Дауна, який має дві вищі освіти. У фільмі грає сам себе. Одну з ролей утілила сестра режисера.

— У неї також синдром Дауна, — говорить Антоніо Нахарро. — Ніхто не хотів фінансувати зйомки. Лише після перемоги на кінофестивалях нас визнали.

Покажуть також трилер "Сумна балада для труби" режисера Алекса де ла Іґлесіа. На кінофестивалі у Венеції він здобув приз за найкращі режисуру та сценарій.

— Нагороду молодому режисерові вручав його американський колега Квентін Тарантіно, — розповідає прес-аташе "Арт Трафік Хаус" 25-річна Олександра Ковальова. — Квентіну так сподобався фільм, що він 15 хвилин аплодував стоячи. Сказав, що у режисера чудове нездорове почуття гумору. Назвав його новатором сучасного кіно.

Додає, що іспанський кінематограф відрізняється від інших відсутністю цензури.

— Іспанські режисери вільні. Вони можуть знімати будь-що, бо фільми не фінансують із держбюджету, їх роблять лише за спонсорські кошти. Завдяки цьому конкуренція велика, проходять тільки хороші стрічки. Режисери усього світу з радістю знімають іспанських акторів, бо ті поводяться на знімальному майданчику природно. Не соромляться товстих ніг чи складок на животі. А ще легко роздягаються і не вважають це еротикою. Тому майже в усіх іспанських картинах є оголені жінки.

Зараз ви читаєте новину «На фільмі про людей із хворобою Дауна глядачі плакали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі