середа, 02 липня 2008 17:54

На фестивалі "Трипільське коло" заборонили алкоголь

Автор: фото: Укрінформ
  На фестивалі ”Трипільське коло” влаштували жіночі змагання з давніх ігор. Дві команди дівчат перетягували канати, билися мішками, набитими соломою, бігали в ямі, наповненій грязюкою
На фестивалі ”Трипільське коло” влаштували жіночі змагання з давніх ігор. Дві команди дівчат перетягували канати, билися мішками, набитими соломою, бігали в ямі, наповненій грязюкою

Минулими вихідними у Ржищеві, що за 70 км від Києва, відбувся еко-культурний фестиваль "Трипільське коло. Вода". Його провели на полі площею 15 га. Удень там влаштовувалися народні ігрища, працював ярмарок і спортивні майданчики, а ввечері виступали українські та закордонні етно-гурти.

— Хочемо пробудити в українців інтерес до історичної спадщини, зокрема до Трипільської культури, — пояснює організатор Олесь Журавчак, 29 років. — Саме неподалік Ржищева колись був її центр. Цикл фестивалів "Трипільське коло" проходитиме під знаком різних стихій. Цьогорічна — вода. Намагаємося пояснити людям, що варто берегти воду. Адже сьогодні вони забруднюють її, а завтра — споживають у їжу і псують своє здоров"я.

Вхід на фестиваль коштував 20 грн для студентів та 40 грн — для дорослих.

— Тільки що будували трипільську хату, — хвалиться якась жінка подрузі. — Там волонтери з дерев"яних колод спорудили каркас, а всі бажаючі могли ліпити стіни з глини та гілля.

"Трипільське коло" став першим українським фестивалем, на якому заборонили продавати алкоголь: організатори пропагували здоровий спосіб життя.

— Пиво за 5 гривень можна було нелегально придбати у наметах з їжею, — розповідає 22-річний Андрій.Або ж доводилося купувати його в селі й тихенько пити в наметі.

Біля воріт на виході стоять двоє дівчат-волонтерів. Просять відвідувачів написати на спеціальному плакаті найяскравіші враження від фестивалю. Якась дівчина пише: "Годинна черга за картопляними млинцями".

Фестиваль обслуговували понад сто добровольців. Жили переважно в наметах.

— Я приїхала за чотири дні до початку, — розповідає 20-річна Людмила з Івано-Франківська. — Застали тут голе поле. Спочатку організатори намалювали карту, а ми вже відповідно до неї порозставляли сцени, місця для атракціонів, харчевні. Та вийшло трошки не так.

Останню фразу чує якийсь хлопець, приєднується до розмови:

— Ви на мапі Дніпро намалювали не з того боку. Туалетів, позначених на карті, ми взагалі не знайшли, а душ був аж один на таку велику кількість людей.

Хед-лайнером фестивалю стала співачка Руслана Лижичко, 35 років. Вона представила фрагмент зі свого нового шоу "Дика енергія", який в Україні поки що бачили лише глядачі фестивалю "Таврійські ігри" в Новій Каховці.

— Руслана погодилася на невеликий гонорар, порівняно з тими, які вона просить зазвичай, — розповідає Олесь Журавчак.

Окрім Руслани, виступили українські гурти "Дахабраха", "Тінь сонця", "Атмасфера", "ДримбадаДзиґа", "Трігон" з Молдови та "Осіміра" з Білорусі.

Трипільці розмальовували горщики

Трипільська культура існувала на території сучасних Центральної України, Молдови та Східної Румунії у VІ–ІІІ тис. до Р. Х. Назву отримала від села Трипілля на Київщині, неподалік якого 1893-го року археолог Вікентій Хвойка знайшов перші пам"ятки цієї культури. Була найрозвиненішою на ті часи європейською цивілізацією. Трипільці жили селами, мали власний календар, уміли виготовляти одяг із кількох видів тканин. Кераміку приоздоблювали високохудожніми розписами.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі "Трипільське коло" заборонили алкоголь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі