понеділок, 28 липня 2008 15:29

На фестивалі "Підкамінь" танцювали в болоті

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Діти спускаються з гори на околиці селища Підкамінь Бродівського району Львівської області. Етнофестиваль відбувся біля каменя-велетня, від якого в давнину поселення отримало свою назву. Через дощ і болото більшість відвідувачів цьогорічного фестивалю ”Пі
Діти спускаються з гори на околиці селища Підкамінь Бродівського району Львівської області. Етнофестиваль відбувся біля каменя-велетня, від якого в давнину поселення отримало свою назву. Через дощ і болото більшість відвідувачів цьогорічного фестивалю ”Пі

Етнофестиваль "Підкамінь-2008" в однойменному селі Бродівського району Львівщини минулими вихідними відвідали майже 10 тис. гостей.

Від Львова до Підкаменя — 2 год. їзди. Із центру міста до селища організували додаткові маршрутні автобуси за 35 грн. При в"їзді до Підкаменя відкривається краєвид на простору фестивальну галявину. У її центрі — 20-метрова кам"яна брила, на вершку якої встановили великий синьо-жовтий прапор. Неподалік — монастир XVI ст. Раніше він належав домініканцям, нині тут греко-католицькі монахи-студити.

— Местность фантастическая, — 24-річний киянин Дмитро Семеряков п"є пиво біля каменя, спираючись на хрест. — Был на фестивале "Чайка" под Киевом. Там музыка хорошая, но здесь намного красивей. Приехали в Пидкаминь позавчера, поселились у старушки. Платим 35 гривен за ночь. Утром хозяйка молоком угощала. Но я молоко не люблю, мне бы винца.

У суботу перед вечірнім концертом, на якому виступав київський гурт "ВВ", вдарив дощ. Галявина перетворилася на болото. Щоб дістатися від каменя-велетня до лотків із продуктами, треба обходити грязюку. Деякі роззуваються і йдуть навпростець.

— Я простояв під зливою на маленькому карематі, — каже 23-річний Василь Фірак із райцентру Золочів на Львівщині. — Потім пішов пити пиво. Кажуть, був ще якийсь концерт, але я того не бачив.

Навпроти сцени розташована "алея ремісників". Поряд — лотки із продуктами. Літрове "Чернігівське" коштує 7 грн. На лотку із шашликами ціна "20 гривень" перекреслена, поряд дописано "15 гривень".

Платим 35 гривен за ночь. Утром хозяйка молоком угощала

— Нащо вам шашлик, візьміть куліш за п"ять гривень, — пропонує жінка з кульками на ногах. — Наїстеся на весь вечір.

Ведучий концерту, вокаліст гурту "Мертвий півень" 37-річний Михайло Барбара їсть куліш за сценою.

— Учора виступали з Віктором Морозовим у Карпатах, на фестивалі "Славське-рок", — розповідає "ГПУ". — Там лило нереально, але люди все одно під сценою стояли. У цьому є свій кайф. Приїхав сюди — болото, — сміється.

На сцені виступають гурти "Перкалаба", "Вій", "Дивні". Під сценою збирається кілька сотень молодих людей. Босяка скачуть під музику по болоті. Тим часом у розташованому поряд греко-католицькому монастирі йде служба Божа.

— Торік поставилися до фестивалю насторожено. Чекали, що вночі молодики полізуть через огорожу, — згадує брат Юліан, ченець монастиря. — Проте всі поводилися чемно. Коли молоді люди курили біля монастиря, носили в руках баночку, щоб не струшувати попіл на землю. Увечері я одягнув замість ряси вишиванку і пішов подивитися.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі "Підкамінь" танцювали в болоті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі