пʼятниця, 28 вересня 2007 17:16

На фестиваль поетів прийшло п"ятеро слухачів

ІІІ Міжнародний поетичний фестиваль "Каштановий дім" закінчується сьогодні у столичному кафе "Очеретяний кіт" у Гідропарку. Організував його київський поет Андрій Грязов. Приїхали близько сотні учасників із регіонів України. Вони читають вірші у київських Будинку актора і Будинку кіно, столичному театрі "Актор" та в планетарії. Вхід туди безкоштовний.

— Хоч фестиваль називається міжнародним, — каже "ГПУ" київський поет Олександр Кабанов, 38 років, — збирає він переважно поетів, які живуть в Україні і пишуть російською мовою. Вони нечасто приїжджають у Київ, спілкуються по Інтернету.

Кабанов зауважує, що гонорарів поетам за виступи не платять. До Києва вони дістаються за свої гроші.

— А в Росії, якщо поет може зібрати залу в дві тисячі людей, платять за виступ гонорар 500–1000 доларів, — порівнює. — На цьому фестивалі дуже багато поганої поезії. Але я для себе відкрив нових молодих поетів Максима Кабіра з Кривого Рогу і Наталю Кольцевую з Рівного. Чудові вірші читали метри російськомовної поезії в Україні Андрій Поляков, Наталія Бельченко та Олексій Зарахович.

Гонорарів поетам не платять

Кабанов на цьому поетичному фестивалі презентував збірку "Аблака под землей".

— Вона вийшла два тижні тому в Москві, — каже. — Це вірші, написані місяці чотири тому в Києві, Римі, Празі.

У четвер увечері поетичний фестиваль проходив у київському театрі "Актор".

— Прийшло п"ятдесят поетів і близько п"яти слухачів, — зауважує київський поет Олександр Чернов, 56 років. Він народився на Камчатці. Його батько був військовим. Коли Олександрові було шість років, родина переїхала до Києва. Він пише вірші російською мовою. — Я ще пам"ятаю ті часи в 60-х, коли Іван Драч та Борис Олійник збирали повні зали Спілки письменників та Спілки художників. Таке, мабуть, уже ніколи не повториться, — каже Чернов.

На фестиваль мала приїхати російська поетеса Белла Ахмадуліна. Але кілька днів тому її поклали у московську клініку. Чоловік Ахмадуліної, художник Борис Мессерер, каже, що у його дружини проблеми з мозком.

Зараз ви читаєте новину «На фестиваль поетів прийшло п"ятеро слухачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі