середа, 19 вересня 2007 15:32

На фестиваль "Кіношок" повезли п"ять українських фільмів

16-й фестиваль фільмів країн СНД і Балтії "Кіношок" розпочався в неділю на російському курорті Анапа. Відкриття відбулося в центрі міста в Літньому театрі. Розпочали з хвилини мовчання в пам"ять про кінематографістів, які пішли з життя цього року. Серед них Олександр Татарський, Михайло Ульянов, Любов Поліщук та Кирило Лавров.

У понеділок із показу фільму "Біля річки" 32-річної одеської режисерки Єви Нейман стартувала конкурсна програма "Кіношоку". Ця українська картина вже брала участь у міжнародних фестивалях у Москві, Роттердамі та Лондоні. У польському місті Лагові стрічка стала срібним призером. А виконавицю головної ролі російську актрису Марію Поліцеймако визнали найкращою на Севастопольському міжнародному кінофестивалі.

Переможців "Кіношоку" визначать 25 вересня. Їм вручать статуетку "Золота лоза". За неї змагатимуться 10 картин. Серед них стрічка грузинського режисера Алеко Цабадзе "Російський трикутник". Вона розповідає про вчителя російської мови в чеченській школі. Його дружина гине, коли росіяни бомбардують Грозний.  Чоловік приймає іслам і йде воювати проти росіян. І через 10 років після війни колишній учитель продовжує переслідувати ворогів. Фільм знімали грузинські кінематографісти в Києві. Російського офіцера у стрічці зіграв український актор Остап Ступка.

Журі основного конкурсу "Кіношоку" очолює російський письменник Юрій Поляков.

Також на фестивалі відзначатимуть короткометражні картини в конкурсі "Шорт-Шок". Голова цього журі — директор Гамбурзького міжнародного фестивалю Юрґен Кіттел. Серед короткометражок є й фільм "Таксист" 26-річного херсонця Романа Бондарчука.

У позаконкурсній програмі "Кіношоку" також покажуть три українські короткометражки: "Стіна" Романа Бровка, "Крила" Олександра Усика та комедію "Приблуда" режисера Валерія Ямбурського. Це історія про песика, який рятує свого господаря, коли той тоне у річці.

Зараз ви читаєте новину «На фестиваль "Кіношок" повезли п"ять українських фільмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі