четвер, 22 березня 2007 17:06

На день народження Юрія Мушкетика схопив радикуліт

  Нещодавно Юрій Мушкетик дописав мемуари. Але не хоче, щоб деякі речі прочитали за його життя
Нещодавно Юрій Мушкетик дописав мемуари. Але не хоче, щоб деякі речі прочитали за його життя

21 березня український письменник Юрій Мушкетик святкував 78-річчя. "ГПУ" привітала його по телефону. Літератор відповів:

— Дякую за співчуття. Я все життя живу, наче на дачі, — розповідає про будинок під Києвом у селі Конча-Озерна. — Учора скопував город. Тут мене й схопив радикуліт. Тому дякую за співчуття.

Хто вже вас вітав? — цікавлюся.

— Невідомі люди по радіо, діти, онуки, родичі. А з відомих — ніхто. Зі спілки теж ніхто, — Мушкетик очолював спілку 15 років. — Привітав дуже талановитий письменник Віктор Корінчук. Йому 79. А свій перший роман він написав у 69! І отримав на "Коронації слова" гран-прі. Він любить збирати гриби. Іноді дарує мені баночку або приносить на закуску — то їмо разом.

Який найулюбленіший подарунок?

— Та я ж виріс у селі, подарунками не забавлений. Ніколи ані лиж, ані ковзанів мені не дарували, хоча й мріяв про них. Пізніше вже сам собі дарував. Створив першу книжку студентом. Писав уночі в гуртожитку на підвіконнях і на кухні. Усі збиткувалися з мене через це. А після того, як вийшла перша книжка, — каже про повість "Семен Палій", видану 1954-го, — заповажали. Із гонорару купив батькам хату під Києвом.

Яким був ваш найкращий день народження?

— У молодості. Коли я навчався на філологічному факультеті Київського держуніверситету. Ми збиралися з однокурсниками в барі "Зелена жаба". Наливали горілку в пиво й пили. Потім починалися жаскі філософські розмови. Ото й були найкращі дні народження.

Із ким святкуєте зараз?

— Сьогодні приїжджають діти. Дві доньки — 52-річна Леся та молодша Оксана. Леся прилітає з Йорданії, у неї там чоловік послом працює. Дівчата мої знають багато мов. Леся замолоду вивчила угорську, однаково пише угорською та українською. Вона входить до спілки письменників Угоршини. А Оксана в Києві працює рекламістом. Онуки прийдуть. Молодшого Гліба я дуже люблю. Він такий неслух, хуліган, у третій клас пішов. Старша онучка Настя також знає багато мов. Сьогодні святкуватимемо разом, а завтра вона вилітає в Гонконг.

Навряд чи з ким ще буду святкувати, — веде далі. — Такі роки, помаленьку живу. Як був колись сільським жителем, так і лишився. Цей світ вже мені чужий з усіма вивертами, постмодернами і тусовками. Живу тими приписами, яких батьки мене вчили.

А якими були ваші батьки?

— У мене була така мати, яких у світі більше немає. Працювала головою найбільшого в Чернігівській області колгоспу. Безпартійна, донька куркуля. Її батько, мій дідусь, був у Сибіру. Їй нараховували гроші, а вона жодного разу не принесла їх додому. Завжди казала, що люди не отримують — і я не буду. Мені не було в чому ходити до школи. Я просив купити чоботи. А матір твердо дотримувалася приписів. Отак і я тепер.

Що зараз пишете?

— Нове оповідання, за великі речі не беруся. Нещодавно "Фоліо" видало три томи моїх творів. Видавництво "Генеза" — оповідання "Суд", краще з того, що я писав. А в першому номері журналу "Київ" опублікували аж вісім моїх оповідань.

Мемуари ще пишете?

— Уже дописав. Але деякі речі я б не хотів, щоб прочитали за мого життя.

Зараз ви читаєте новину «На день народження Юрія Мушкетика схопив радикуліт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі