понеділок, 21 вересня 2009 18:38

На "Червоній руті" побували Ющенко і Яценюк

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Музичний фестиваль ”Червона рута” вперше відбувся в Чернівцях 1989-го. За двадцять років він знову повернувся в це місто
Музичний фестиваль ”Червона рута” вперше відбувся в Чернівцях 1989-го. За двадцять років він знову повернувся в це місто

20 вересня президент Віктор Ющенко, 55 років, виступив із промовою на закритті фестивалю "Червона рута" в Чернівцях. Глава держави прилетів до Івано-Франківська. Його кортеж в"їхав на Буковину в районі міста Снятина. Без зупинок промчав Головною вул. до стадіону "Буковина", де за 5 хв. розпочався гала-концерт переможців.

— Сьогодні відбувається друге народження фестивалю. "Червона рута" повертається до рідної домівки. Можливо, дирекція прислухається до побажань буковинців і обере Чернівці постійним місцем її проведення, — каже президент.

Перший фестиваль відбувся тут 1989-го. Наступні проводили в Запоріжжі, Донецьку, Сімферополі, Харкові, Дніпропетровську та Києві.

Віктор Ющенко вручає чотирьом засновникам "Рути" ордени "За заслуги" третього ступеня. Сходить зі сцени, сідає у віп-ложі стадіону. Там разом із губернатором Чернівецької області 46-річним Володимиром Кулішем годину слухає виступи лауреатів.

На одній із трибун сидить нардеп-"нунсівець" Арсеній Яценюк, 35 років. У Чернівцях живуть його батьки.

— Я дуже добре пам"ятаю 1989 рік. Я тоді прийшов до школи з жовто-блакитним прапорцем. Із першої "Рути" почався великий патріотичний рух по Україні, — говорить.

Цьогорічний фестиваль провели за підтримки держави.

— Ми зверталися за підтримкою до пивних компаній, виробників  солодощів. Але ніхто не відгукнувся. Змогли провести "Руту" завдяки підтримці міністра культури Василя Вовкуна, — каже виконавчий директор Мирослав Мельник, рідний брат директора фестивалю Тараса Мельника. — Бюджет — мільйон гривень. Отримали лише третину, решту чекаємо.

Конкурсні виступи відбувалися в Літньому театрі. Глядачів мало, зала заповнена на третину. Львівський гурт "Оратанія" виходить у великих домашніх капцях у формі зайчиків та песиків, гетрах, сімейних трусах у сердечки й горошок. Одягнули білі сорочки, краватки та чорні піджаки.

Бенюк і Хостікоєв не приїхали через хворобу

Двоє літніх жінок слухають музикантів.

— Пам"ятаю, 1989-го Назарій Яремчук ходив із квіткою між рядами і співав "Червону руту". А зараз нічого не можу розібрати. Дикція у музикантів якась неясна, — нарікає 80-річна Софія Любківська.

Під час виступу гурту "Танок на Майдані Конґо" молодь танцює у проходах, біля крісел. Довкола сцени вишиковується ряд міліції. Мати 10-річного Антона Леся Федоренко, 38 років, згадує, як під час першої "Рути" влада намагалася перешкодити фестивалю.

— Не продавали квитків на поїзди. Але все одно тисячі людей їхали в Чернівці звідусіль. Влада організувала глядачів із ПТУ, що йшли з червоно-лазуровими прапорами Радянської України. Їх пропускали безкоштовно, а людей із синьо-жовтими навіть із квитками виганяли. Тоді наші пішли на хитрість: показували радянський прапор, а на стадіоні уже витягали сховані на собі національні.

Цьогоріч уперше запровадили парад театральних спектаклів. 19 вересня в Чернівецькому муздрамтеатрі мали показати виставу "Швейк" за участі Богдана Бенюка й Анатолія Хостікоєва. Проте трупа не приїхала через хворобу акторів. Замість неї глядачі дивилися "Солодку Дарусю" Чернівецького драмтеатру, яку планували показати в неділю.

Вхід за запрошеннями.

— Як "УБН" заньківчани привозили, то пускали всіх на виставу. А чого сьогодні двері перед нами закривають? — обурюються зо 20 людей біля входу до театру ім. Кобилянської. Не розходяться. О 19.15 адміністратори відчиняють двері й кажуть тихцем пробиратися на третій ярус. Там вільні кілька бокових місць. Загалом у залі аншлаг.


Гран-прі отримала Соломія Мельник

Гран-прі отримав київський "Солома-гурт". Його солісткою є донька директора фестивалю Тараса Мельника, актриса театру "Дах" 25-річна Соломія Мельник.

Переможця в жанрі поп-музики не визначили. Друге місце поділили Тетяна Клименко з міста Красний Луч на Луганщині й Аліна Башкіна з Донецька. Треті — Тарас Василенко із Запоріжжя, киянка Ольга Троян і Лариса Шелест із Бердянська Запорозької області.

Переможця в танцювальній музиці немає. Друге місце у харківського гурту "Найз Дей", третє — в "Хіп-Хоп Фемелі" з Хмельницького. У рок-номінації першого місця не дали нікому. Другі гурти "ПоліКарп" із Києва та "КораЛЛі" з Івано-Франківська.

Марія Бурмака відзначила 20 років творчості

4126 музикантів взяли участь у відбірних турах "Червоної рути". До фіналу потрапили 387

1700 місць — у Літньому театрі в Чернівцях, в якому виступали конкурсанти

500 вишиванок виставили на ярмарку народних ремесел на вул. Ольги Кобилянської

1 рік виповнився 19 вересня доньці учасника київського гурту "Тарута" Данила Данилейка — Домініці. Дитину взяли з собою на захід

20 років творчої діяльності відзначила на фестивалі перший лауреат Марія Бурмака. Ювілей не святкувала: пояснила, що рано спочивати на лаврах

26 біотуалетів додатково встановили в місті під час конкурсу

1, 5 тис. грн коштує доба в найдорожчому номері готелю "Буковина"

60 сітілайтів і 30 біґбордів виставили із рекламою "Червоної рути"

10 год. тривав кожен конкурсний день на фестивалі

Зараз ви читаєте новину «На "Червоній руті" побували Ющенко і Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі