середа, 14 січня 2009 17:13

На балу "Маланка" танцювали до четвертої ранку (ФОТО)
5

У фойє Українського дому гостей балу ”Маланка” пригощали кутею, варениками з капустою, гречаниками, медівниками, пирогами з маком, пампушками, узваром
Фото: фото: Наталія ЧУБЕНКО
Музикант Олег Скрипка за руку привів на бал сина Романа
Олексій Івченко, колишній голова НАК ”Нафтогаз України”, прийшов на бал із дружиною Галиною
Міністр освіти Іван Вакарчук сидів за столом разом із сином Святославом та його дружиною, дизайнеркою Лялею Фонарьовою
Старший брат президента України Петро Ющенко цілує руку телеведучій Катерині Осадчій

— Тебя предупредили, что здесь надо по-украински разговаривать? — попереджає в столичному Українському домі свого колегу офіціант Ігор.

У ніч на середу Львівське товариство в Києві проводило там традиційний Бал "Маланка". На першому поверсі гостей колядками зустрічає хор. Розливають львівське пиво, пропонують каву.

— З автоматів — то, звичайно, не львівська кава, — прицмокує сивуватий чоловік, куштуючи гарячий напій.

Співак 44-річний Олег Скрипка знімає біля гардероба шкіряну куртку.

— Тату, хочу соку, — тягне Скрипку за полу піджака 3-річний син Роман. Музикант бере малого на руки, стиха просить трохи зачекати. Хвалиться, що 17 січня влаштовує в Парижі "Вечорниці на Монмартрі".

— Веземо туди кутю, сало, колядки, — поправляє комір білої вишиванки. — Різдво відзначали в селищі Корвара, на півночі Італії. Прийшли п"ять із гаком сотень українців, які там живуть. Співали, готували українські страви. Правда, кутю не варили — руки не дійшли. У Парижі точно приготуємо.

Столичний мер Леонід Черновецький, 57 років, ходить у фойє з Олесем Довгим, секретарем Київради.

— Всьо тут супер, клас, мнє подобається, — роззирається Черновецький. — Львів"яни завжди все роблять правильно. Люблю львівських бабусь так само, як київських. У Львові жив геніальний чоловік — В"ячеслав Чорновіл. Йому першому я встановив пам"ятник у Києві, бо дуже поважаю.

На третій поверх, де для гостей накриті столи, мер не підіймається. Там починають святковий концерт — співає львівський гурт "Піккардійська терція", колядує дитячий етнографічний театр "Левеня". Колядники ходять між столами, збирають гроші в плетені капелюхи. Їм кидають здебільшого по 10 та 20 грн. По тому діти починають бігати залою.

— Пане міністре культури, зробіть так, щоб діти вели себе культурно, — просить Олег Скрипка 53-річного Василя Вовкуна. Той жартома гримає на малюків. Каже, уміє знаходити з дітьми спільну мову — має внука Андрія, якому рік і три місяці.

О 23.00 починаються танці. Віце-прем"єр із гуманітарних питань Іван Васюник, 49 років, не пропускає жодного. Крутить у вальсі дружину в синій вечірній сукні.

— Де вчилися танцювати? — цікавлюся.

— Ще в школі зрозумів, що мало лише вчитися на відмінно. Треба займатися ще чимось цікавим, — трохи віддихується Іван Васильович. — В університеті пішов на курси бальних танців — рік чи півтора займався. Найбільше люблю танцювати вальс і галицькі польки.

Каже, що різдвяні свята завжди проводить в Україні.

— Цього року їздили з друзями в Яремчу. У Буковелі каталися на лижах. Приємно було чути, що його називають європейським курортом. За все своє життя тільки раз не зустрічав Різдво в батьківській хаті. Були робочі обставини — батьки зрозуміли. Щороку великою родиною Васюників збираємося в моїх батьків у Великому Любені біля Львова. Цього року було нас чоловік 14. Серед 12 обов"язкових пісних страв мама приготувала фірмову — вареники з капустою і гречкою. За столом ті вареники — тільки мої!

До Васюника притуляється 12-річна донька Ольга.

— Христос ся рождає, — каже тихенько.

Чоловік цілує доньку в скроню. Каже, Ольга збирається бути політиком.

— Їхнє покоління буде кращими політиками, ніж наше, — додає.

За 5 хв. до півночі офіціанти розливають шампанське. Кому його забракло, зустрічають Старий Новий рік із чарками горілки. Бал завершується приблизно о 4.00.

Зараз ви читаєте новину «На балу "Маланка" танцювали до четвертої ранку (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі