четвер, 20 листопада 2008 16:35

Мужук у фільмі про Голодомор зняв свою матір

13 листопада сценарист і режисер 62-річний Леонід Мужук презентував документальний фільм "33-й". Картину знімали за держзамовленням і приурочили 75-й річниці Голодомору.

"33-й" почали монтувати влітку. Головні персонажі — Постишев і Балицький. Вони за наказом Сталіна провадили Голодомор в Україні. В основі стрічки — розповідь уже покійної матері режисера, інтерв"ю жителів сіл Верхівня, Мусіївка та Трубіївка Житомирської області.

— У нашому селі жила жінка, — каже з екрана 88-річна мати Мужука. Вона вбрана в чорну хустину, дивиться прямо в камеру. — Мала четверо дітей. Двох поїла, а двоє: хлопчик і дівчина — зосталися. Було б і остальних з"їла, але дочка вийшла із хати, сіла на почіпку і плаче. Чоловік питає: "Чого ти плачеш?". Каже: "Бо мати хоче нас порізати". Чоловік пішов і заявив на неї. Прийшли, понаходили кості обсмалені, черепи. 20 років відсиділа. А потім додому прийшла, то ще доньчиних дітей гляділа. Але людей боялася — відверталася, як хтось ішов.

Мужук починає плакати, рукою витирає сльози. Працювати над фільмом допомагав 81-річний професор Петро Вакулюк. Він пережив Голодомор 6-річним хлопчиком. Вакулюк прийшов на презентацію у вишиванці, з ціпком.

— Мій батько поїхав на заробітки до Росії, — тремтячими руками одягає окуляри Вакулюк. — Привіз 16 кілограм борошна. Мати наварила галушок. Він поїв їх. Получився заворот кишок, і батько помер.

Фільм дубльовано шістьма мовами. Його буде розповсюджено для показу в 107 країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «Мужук у фільмі про Голодомор зняв свою матір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі