середа, 14 травня 2008 17:02

Музей УНР створять у Києві

Під час цьогорічних святкувань Дня Незалежності 24 серпня в столичному Будинку вчителя відкриється музей Української Народної Республіки. Зал, у якому він розташується, має площу 100 кв. м.

— Експозиція буде поряд із кімнатою, в якій 1917-го засновано Центральну Раду, — розповідає "ГПУ" директор майбутнього музею Олександр Кучерук, 54 роки. — Наша мета — перетворення Будинку вчителя й частини вулиці Володимирської коло нього на історичний заповідник.

У музеї висвітлюватимуть період від створення Союзу визволення України 1914 року до Другого зимового походу армії УНР 1921-го. Розповідатимуть також про гетьманат Павла Скоропадського й український уряд у вигнанні.

— Дивно, але немає жодного знімку всередині Центральної Ради, що фіксував би її роботу як парламенту, — продовжує Кучерук. — Для збереження кінохронік періоду УНР багато зробили більшовики — вони з них робили агітаційні фільми. Ми ставимо за мету, щоб у нас був музей оригіналів, а не копій.

— Багато документів того періоду зберігаються в різних установах у діаспорі, — каже останній президент УНР у вигнанні Микола Плав"юк, 82 роки. — Треба ці речі повертати в Україну. Якби ми змогли тільки від умираючої — говорю відкрито — української громади Парижа повернути бібліотеку імені Симона Петлюри з документами (які абсолютно не впорядковані), було би велике діло.

Зараз ви читаєте новину «Музей УНР створять у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі