Ексклюзиви
четвер, 30 квітня 2020 05:50

"Може здатися дивним, як війна на Донбасі поєднується з Голокостом"

"Може здатися дивним, як війна на Донбасі поєднується з Голокостом"
Софія Андрухович написала роман "Амадока". Вийшов у львівському "Видавництві Старого Лева". Фото: hromadske.ua

Богдан після поранення на Донбасі втратив пам'ять. Обличчя покалічено до непізнаваності. Він головний герой роману "Амадока" 37-річної Софії Андрухович. Книжка вийшла у "Видавництві Старого Лева". Має 832 ст.

— Богданова дружина Романа намагається повернути чоловікові спогади, — розповідає Софія Андрухович. — До війни він був археологом. Тому в романі з'являється постать українського археолога Віктора Петрова — який писав під псевдонімом Віктор Домонтович. Був близьким приятелем Миколи Зерова й інших представників Розстріляного відродження. Виникають також "три мудреці" — Григорій Сковорода, Баал Шем Тов (єврейський праведник, у ХVIII ст. започаткував хасидський рух, одну з найвпливовіших течій у сучасному юдаїзмі. — ГПУ) і Пінзель (галицький скульптор середини XVIII ст., представник пізнього бароко і рококо. — ГПУ). Символізують зв'язок із культурою й історією території, де, за версією Геродота, було найбільше в Європі озеро Амадока. Десь поряд із Кам'янцем-Подільським, на межі Галичини й Поділля. Середньовічні картографи цю вигадку чи помилку давньогрецького історика розтиражували. Впродовж кількох століть були впевнені, що озеро Амадока є. Водойма існувала, а може, й ні. Для мене це метафора чогось великого, сукупності історій. Ми знаємо, що вони були, але часто не пам'ятаємо, оминаємо.

Тема амнезії багато разів реалізована іншими авторами. У ній я побачила велику кількість можливостей і сенсів. Вона потягнула решту сюжетів: одна людина розповідає іншій історію її роду. Може здатися дивним, як війна на Донбасі поєднується з Голокостом на заході України. І як обидві ці теми стосуються сталінських репресій. Але в житті немає нічого відокремленого. Історія не складається з відчужених подій. Зв'язків набагато більше, ніж може осягнути людський мозок.

"Амадока" — художній текст, вигадка, не наукова праця. Це навіть не історичний роман. У книжці йдеться насамперед про людську пам'ять, її зв'язок із характером. Здатність людини вибудовувати життя залежно від спогадів або їх відсутності.

У книгарнях роман Софії Андрухович "Амадока" коштує 290 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Може здатися дивним, як війна на Донбасі поєднується з Голокостом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути