четвер, 08 квітня 2021 06:05

"Московія розвалилася, а Гетьманщина вистояла"

"Московія розвалилася, а Гетьманщина вистояла"
На "Книжковому форумі" 2019-го Влад Сорд презентує свою збірку поезій із фронту, яка називається "+++". Три плюси - військовий сленг. Означає згоду або підтвердження якихось дій. Писав протягом 2014-2018-х. Фото: Gazeta.ua

— 2018-го поширилися чутки про відкриття видавництва, що публікуватиме книжки лише сучасних українських авторів. Йому пророкували швидке закриття. Але "Дім химер" вистояв навіть попри карантин, — розповідає журналістка Анна Єкименко-Поліщук, 32 роки.

Засновника видавництва "Дім химер" Влада Сорда затримали 20 березня після мітингу під Офісом президента в Києві. Йому загрожує сім років ув'язнення. Ветерана АТО звинувачують у тому, що розбив два вікна будівлі. Перебуває під цілодобовим домашнім арештом до 18 травня.

— Здебільшого тиражі вітчизняних авторів менші, ніж перекладних. "Дім химер" співпрацював із письменниками без імені, — про­довжує Анна Єкименко-Поліщук. — Для багатьох відкрили Павла Дерев'янка. Письменник перевернув уяву про те, яким може бути українське фентезі. Створив світ, де головні герої — козаки-характерники. Можуть обертатися у вовків. Це чудовий приклад поєднання міфології та історії. Не пам'ятаю жодної книжки, яку так активно шукали б в інтернеті та в букіністів, як його "Аркан вовків". Навіть робили додрук. Дія відбувається 1845-го. Московія розвалилася, а Гетьманщина Богдана Хмельницького вистояла й досі існує. Правлять виборні гетьмани та двопалатний парламент. "Аркан вовків" якісний, має детально прописаний світ і доведені до кінця сюжетні лінії.

Напередодні карантину "Дім химер" випустив книжку "Усі їхні демони". Авторка Поліна Кулакова порушує важливу тему — що робити, коли поруч із тобою вчиняють насильство. Батьки 9-річної дівчини — алкоголіки, за сюжетом. Дитина звикла, що вдома постійно накурено, купа незнайомців, не можна виходити з кімнати й бешкетувати. Якщо зробить щось не так, то демони вселяться у матір і вона битиме. Вчителі здогадувалися про негаразди у цій сім'ї, але нічого не робили.

Закон про домашнє насильство ухвалили в Україні три роки тому.

Зараз ви читаєте новину «"Московія розвалилася, а Гетьманщина вистояла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі