середа, 02 квітня 2008 17:51

Мільйон доларів коштує картина "Робітфак іде"

Виставка "Мистецтво Радянського Союзу" відкрилася минулого тижня у столичному Музеї російського мистецтва на вул. Терещенківській, 9. Представили майже 80 скульптур та полотен епохи соцреалізму.

— У фонді музею є 13 тисяч експонатів, третина з них — роботи радянського періоду. Через брак приміщення ми не можемо відразу показати всю колекцію. Тому ця виставка лише початок масштабного проекту "Мистецтво країни Ра", — пояснює директор музею Юрій Вакуленко, 50 років. — Наступного року відкриємо виставку "Мистецтво 1920–1930-х років", потім — "Тоталітарне мистецтво", "Від хрущовської відлиги до сьогодні", "Між соцреалізмом та модернізмом", "Лауреати Ленінської премії", "Мистецтво народів СРСР".

Роботи виставлено в чотирьох залах. Перед входом до одного з них висить червоний плакат, на якому намальований Ленін і написано: "Мистецтво — радянському народові". У першому приміщенні — твори лауреатів Ленінської премії. Одну стіну займає полотно Аркадія Пластова "На колгоспному току" 1949 року. Його в 1950-х віддала Третьяковська галерея в обмін на одну з картин Тетяни Яблонської.

— Наче в минуле повернулася, це ж наша молодість, — усміхається 70-річна Марина Чубарова, розглядаючи роботу Пластова. — Такі картини — це справжнє високе мистецтво. Реалістичне треба пропагувати і молодь ним виховувати. Хіба ота п"ятиметрова краватка, яку колись у "Пінчук Арт Центрі" показували, мистецтво?

— Ми відібрали найкращі роботи митців, які творили у 1920–1980-х роках. Більшість із них нагороджені найсоліднішою тоді Ленінською премією, — веде далі Вакуленко. — Найвідоміша — картина "Робітфак іде", яку Борис Йогансон створив 1928 року. Вона ілюструвала підручники для п"ятого класу. Цю картину нам колись надала Третьяковська галерея. Нині вона коштує мільйон доларів. Коли вивозимо за кордон, наші зарубіжні партнери страхують її саме на таку суму. Полотно виконане на високому професійному рівні: з чітко вираженим малюнком, насиченою композицією, своєрідним кольоровим вирішенням. А заразом виражене ідеологічне спрямування, картина є яскравим взірцем радянського мистецтва того періоду. Люди на полотні мають реальні портретні риси, але водночас певною мірою ідеалізовані, перетворені у символ. Художник щиро вірив у те, що він творив. Картина об"їздила вже всю Європу. Її постійно просять тамтешні музеї для виставок радянського мистецтва.

На картині зображено двох хлопців та дівчину. Вони йдуть із підручниками в руках.

Окремий зал виділили для бюстів Леніна та картин із ним. Ще в одному виставили роботи модерністів.

— Картину "Махновщина" Олександра Тишлера тривалий час забороняли виставляти, — розповідає 54-річна Катерина Ладижинська, заступниця директора музею. — Були наглядові комісії, які відвідували виставки й казали, що можна виставляти, а що ні. Лише коли картину повезли на фестиваль до Японії і вона там отримала кілька нагород, керівництво дозволило її показати.

Виставка триватиме до 20 квітня. Вхід — 6 грн, для студентів — 1,20 грн.

Робітфаки — робітничі факультети — у СРСР існували у 1920–1930-х для підготовки у найкоротший термін робітників і селян, що не мали середньої освіти, до вступу у вузи. На робітфаки приймали осіб від 16 років за відрядженнями підприємств, профспілок, партійних і радянських органів. Навчання у цих загальноосвітніх закладах прирівнювалося до роботи на підприємстві, слухачі отримували стипендії.
Борис Йогансон (1893–1973) був одним із провідних художників, які творили у стилі соціалістичного реалізму. Інші його відомі роботи: "Допит комуністів" (1933), "Виступ В. І. Леніна на 3-му з"їзді комсомолу" (1950), а також плакат "Сон на роботі — на руку ворогам робітничого класу".

Зараз ви читаєте новину «Мільйон доларів коштує картина "Робітфак іде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі