вівторок, 28 серпня 2007 15:49

Микола Трох фотографував людей за шоколадку

У суботу 46-річний фотограф Микола Трох помер від серцевого нападу.

— До 1995-го він був кращим фотографом України, — каже київська галеристка Ірена Осадча. — Працював головним фотографом журналу "Наш".

Микола Трох народився в місті Любомлі Волинської області. Вступив на філологічний факультет Луцького університету. У 80-х перебрався до Києва.

— Мав безліч ідей, тому серед київських фотохудожників одразу став головним, — пригадує Осадча. — Але його дружина Віра виїхала до Москви й там вийшла заміж.

Микола почав випивати. Його вигнали зі Спілки фотохудожників за несплату внесків. Подільська адміністрація виселила з майстерні на Шовковичній — будинок віддавали в ремонт. Іншого житла Трох не мав.

— Він опустився, — пригадує Осадча, — хоча раніше був чистюлею.

— В останні роки Микола знімав людей за шоколадку, — додає київський фотограф Єфрем Лукацький. — Шоколад з"їдали гуртом. А фольгою Микола прикрашав рамку знімка.

Від безгрошів"я Микола Трох продав фотоапарат. Сім місяців тому київський архітектор Петро Маркман взяв фотографа до себе додому й позичив свою фотокамеру. На сороковини Миколи Троха його останні знімки виставлять у київській галереї "Ірена".

Поховали фотографа вчора — на його батьківщині, у Любомлі. Ховали 79-річна мати та 43-річний брат Юрій.

Зараз ви читаєте новину «Микола Трох фотографував людей за шоколадку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі