понеділок, 24 березня 2008 15:12

Микита Міхалков проігнорував "Ніку"

Актор українського походження 49-річний Сергій Гармаш отримав нагороду Російської кіноакадемії "Ніка" за кращу чоловічу роль. Гармаш зіграв одного з присяжних у драмі режисера Микити Міхалкова "12". А композитор фільму "12" Едуард Артем"єв отримав нагороду за кращу музику.

21-а церемонія "Ніки" відбулася минулої п"ятниці в Москві в Центральному академічному театрі Російської армії. Міхалков за місяць до вручення зняв свій фільм із претендентів на нагороду в номінаціях "кращий фільм" і "краща режисура". Від боротьби за "Ніку" відмовився й режисер Володимир Хотиненко. Його історична картина "1612" була знята на студії Міхалкова "Три Т".

Картина "12" цього року вже отримала нагороду Національної академії кінематографічних мистецтв і наук "Золотий орел" за режисуру. У російському кіно приз "Ніка", заснований режисером Юлієм Гусманом, за престижністю є головним конкурентом "Золотого орла", до якого причетний Міхалков.

За кращу режисуру, операторську роботу, роботу костюмерів, художників, звукорежисерів "Ніку" дали російсько-казахстанському історичному блокбастеру "Монгол" режисера 59-річного Сергія Бодрова. Ця картина, як і фільм "12" Міхалкова, цього року претендували на нагороду американської кіноакадемії "Оскар" як кращий іноземний фільм. Але поступилися австрійській картині "Фальшивомонетники".

Три цьогорічні "Ніки" отримав фільм "Прості речі". Його режисера Олексія Попогребського, 35 років, відзначили як кращого сценариста. А виконавця головної ролі 41-річного Сергія Пускепаліса, який нині працює в Магнітогорському театрі Пушкіна, назвали відкриттям року. Зірку радянського кіно Леоніда Бронєвого, 79 років, за роль у "Простих речах" назвали кращим актором другого плану.

"Ніка" за кращу жіночу роль дісталася москвичці 27-річній Маші Шалаєвій за кінодебют у фільмі "Русалка".

За видатний внесок у російський кінематограф "Ніку" посмертно  присудили акторові Олександрові Абдулову, який помер у січні цього року. У день нагородження, 21 березня, його доньці Євгенії виповнився рік.

— Спеціально для Жені ми створили крихітну "Ніку", щоб вона, підростаючи, знала, хто був її батько, — сказав Олексій Баталов, вручаючи вдові Абдулова Юлії Милославській маленьку статуетку.

Зараз ви читаєте новину «Микита Міхалков проігнорував "Ніку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі