вівторок, 26 червня 2007 14:47

Микита Михалков подарував Еміру Кустуріці костюм

Автор: фото: REUTERS/Alexander Natruskin
  Сербський режисер Емір Кустуріца прилетів на Московський міжнародний кінофестиваль із Парижа з дружиною Майєю. Разом із подружжям приїхав їхній син-музикант Стрибор
Сербський режисер Емір Кустуріца прилетів на Московський міжнародний кінофестиваль із Парижа з дружиною Майєю. Разом із подружжям приїхав їхній син-музикант Стрибор

51-річний сербський режисер Емір Кустуріца став почесним гостем 29-го Московського міжнародного кінофестивалю, що розпочався 21 червня в кінотеатрі "Пушкінський" у столиці Росії. На церемонію відкриття Кустуріца одягнув елегантний костюм, який йому подарував президент фестивалю Микита Михалков, 61 рік.

— Да он приехал, как бомж! — пояснює Михалков. — Нельзя же в военном костюме на открытие!

До Москви Кустуріца прилетів з Парижа із дружиною Майєю та сином Стрибором. Режисер готував там постановку своєї панк-опери "Час циган". Її прем"єра цими вихідними відбулася в театрі Опера Бастилії.

Серб вручив на фестивалі перший приз Московського кінофестивалю "За вклад у кіномистецтво". Кустуріца нагородив "Золотим Георгієм" акторів Тетяну Самойлову й Олексія Баталова, які знімалися у картині "Летять журавлі". Цьогоріч фільму виповнюється 50 років. Це — перша з радянських стрічок, яка отримала "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю.

Глядачам Московського фестивалю показали нову стрічку Еміра Кустуріци "Заповіт". У світовому прокаті фільм називатиметься "Пообіцяй мені це". На нього серба надихнула японська казка.

— Дід дає завдання онукові поїхати до міста, продати корову, привезти ікону та знайти собі наречену, — переповідає режисер сюжет.

На цьогорічному Каннському фестивалі цю стрічку назвали найсмішнішим фільмом.

— "Заповіт" — це мій особистий уклін Олександрові Довженку, — каже Кустуріца.

Утім, серб вважає Довженка російським режисером. А сучасні кінофестивалі він називає показами мод.

— Я та Михалков — єдині два режисери зі Східної Європи, на фільми яких західний глядач купує квитки, — похвалився він у Москві.

У планах Кустуріци — зняти стрічку про Росію. Два роки тому він прийняв православ"я, узявши ім"я Нєманья. Батьки Кустуріци мусульмани.

На Московському кінофестивалі показують 200 фільмів. Україну на ньому представляє стрічка одеситки Єви Нейман "Біля річки". Грузію — "Російський трикутник" із Костянтином Хабенським у головній ролі. Знімали фільм у Києві. Фестиваль завершиться 30 червня.

Зараз ви читаєте новину «Микита Михалков подарував Еміру Кустуріці костюм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі