пʼятниця, 08 грудня 2017 00:30

"Ми з тобою в одній країні не приживемося"

"Ми з тобою в одній країні не приживемося"
Вийшов роман "Малхут" письменника Остапа Українця Фото: vikna.if.ua

"Ми з тобою в одній країні не приживемося. Нам для того треба мати кожному свою. Або щоб хтось третій нами керував і не дав перегризтися за те, що ти важніший, а я багатший", — каже контрабандист Орест адвокату Ігнацію Камінському. Вони — герої роману "Малхут" 23-річного письменника Остапа Українця. Книжка вийшла у харкіському видавництві "Фабула".

У 1860-х молодому галицькому адвокату й контрабандисту Іґнацію Камінському під час однієї з оборудок до рук потрапляють старі листи. В паперах згадується його рідне місто Станіслав (тепер Івано-Франківськ. — ГПУ) як осередок лицарського ордену. Головною метою таємної організації було створення політичного союзу вільних Польщі, України, Білорусі, Литви. Після поділів Речі Посполитої ці країни опинилися під владою Росії, Австрії та Пруссії.

— Книжка виникла з думки про те, що великі таємниці стають такими переважно через нашу уяву, — говорить Остап Українець.

— Багато польської мови у творі — це реальність тогочасного Івано-Франківська. Мені можна дорікнути за брак єврейських образів. Але євреї не могли бути членами масонських лож. Хоча загалом вони становили майже половину населення міста. Головний герой — дрібний польський шляхтич. Був одержимий ідеєю прислужитися Батьківщині, якої тоді, по суті, не мав. І між фактичним успіхом — стати незалежним політично бургомістром — і гаданою перспективою знайти тих, хто колись давно хотів відновити Річ Посполиту, він обирає другий варіант. Ця мета безглузда. Бо сам Камінський, навіть відпочиваючи від пошуків, жодного разу не задається питанням — а що далі? Він — ідеаліст, для якого хороше звучання ідеї вже є достатньою підставою для її існування.

Остап Українець живе в Києві.

— Народився в Івано-Франківську. Часто воджу ним екскурсії. Місто збудоване на руїнах фортеці зі складною й розгалуженою системою підземних ходів. Точних планів не має ніхто. Нам шалено не щастить із ратушами — ця вже четверта. Попередні регулярно руйнувалися й горіли. Зате в нинішньої золотий купол, що автоматично робить її єдиною у своєму роді. Хоч і дещо сумнівною з естетичного погляду. Моя книжка описує ідеальний історичний Івано-Франківськ. Яким він міг стати, але яким вже ніколи не буде. Роман сповнений містифікацій поруч із достовірними історичними фактами.

У книгарнях роман "Малхут" Остапа Українця коштує 104 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Ми з тобою в одній країні не приживемося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі