понеділок, 23 червня 2008 18:40

Марина Ладиніна кохала Пир"єва і після розлучення
8

1 липня 1998-го Марина Ладиніна востаннє з’явилася на публіці. На церемонії вручення російської кінопремії ”Ніка” 90-річну актрису відзначили нагородою ”За честь і гідність”
Фото: фото: ІТАР-ТАРС
”Свинарка й пастух”, 1941. Усмішка актриси залишилася символом радянської епохи
”Сказання про землю Сибірську”, 1947
”Кубанські козаки”, 1949
”О шостій вечора після війни”, 1944

Сто років тому народилася зірка радянського кіно Марина Ладиніна. Вона прославилася ролями Мар"яни Бажан у "Трактористах", Глаші Новікової у комедії "Свинарка й пастух", Віри Панкової у мелодрамі "О шостій вечора після війни", Наташі Малініної у "Сказанні про землю Сибірську" та Галини Пересвєтової у "Кубанських козаках". За кожен із цих фільмів актриса отримала по Держпремії СРСР.

Ладиніна народилася в родині колгоспників у селі Назарово Красноярського краю. Після ГІТІСу два роки працювала в московському МХАТі. Хтось із колег доніс у КДБ, що актриса зустрічається з італійцем. Її довго допитували, а потім звільнили з театру. Кілька місяців дівчина прала речі колишнім колегам, заробляла цим на життя.

Улітку 1939-го йшла із подругою в кіно. Із протилежного боку вулиці їх гукнув чоловік — високий, худий, у потертому капелюсі й довгому плащі. Це 35-річний кінорежисер Іван Пир"єв. Чоловік запросив дівчат у кафе. Наступного дня він освідчився Марині, хоча був одружений із актрисою Адою Войцик, мав од неї 3-річного сина Еріка.

Іван запропонував Марині головну роль у своєму фільмі "Багата наречена", який знімав на київській кіностудії "Укртелефільм". Жив із дружиною в готелі, а вечорами ходив до Ладиніної на квартиру, яку винайняв неподалік. Після зйомок він покинув Марину, яка була вагітною.

Сина Андрія вона народила в Москві, дала йому своє прізвище. Від подарунків, які Пир"єв залишив у пологовому будинку, жінка відмовилася. Після пологів переїхала до далеких родичів в Одесу. За кілька місяців із "Мосфільму" надійшла телеграма: "Якщо вам дороге життя Івана Олександровича, ви маєте повернутися". Пир"єв запропонував Ладиніній роль у стрічці "Трактористи". Марина повернулася до нього після того, як розлучився із Адою Войцик.

1949-го на зйомках фільму "Кубанські козаки" Пир"єв закохався у молоду актрису Катерину Савінову. Потім закрутив романи із артисткою Людмилою Марченко та Марією, дружиною сценариста Миколи Вірти. Марина пішла від Пир"єва за два роки до офіційного розлучення 1962-го. Син Андрій залишився із Іваном Олександровичем. Він став кінорежисером, свого сина назвав на честь батька.

1954-го Івана Пир"єва призначили директором "Мосфільму". Він забороняв режисерам знімати Ладиніну. 1968 року помер.

— Ви його кохали? — питали журналісти в Ладиніної, яка прийшла на похорон.

— Я його й досі кохаю, — відповіла актриса після тривалої паузи.

Заміж вона більше не виходила. Померла 10 березня 2003-го — на 95-му році життя в лікарні.


Зараз ви читаєте новину «Марина Ладиніна кохала Пир"єва і після розлучення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі