пʼятниця, 28 вересня 2007 17:15

Маргарита Терехова не хоче зніматися в кіно

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Маргарита Терехова ставить у московському театрі Моссовєта п’єсу ”Без вини винні”. Дирекція театру попросила Терехову, щоб вона зіграла у цій виставі актрису Олену Кручиніну
Маргарита Терехова ставить у московському театрі Моссовєта п’єсу ”Без вини винні”. Дирекція театру попросила Терехову, щоб вона зіграла у цій виставі актрису Олену Кручиніну

"Розсердились?" — запитує російською 65-річна московська акторка Маргарита Терехова. Вона спізнюється на 10 хв. Заходить усміхаючись. Лівою рукою притримує чорну шкіряну сумочку, що звисає з плеча.

Акторці дарують п"ять фіолетових ірисів, приносять чашку зеленого чаю.

— Головне, що в Києві вже Чорнобилем не пахне, — каже вона.

Востаннє Терехова приїжджала до Києва 1986-го після аварії на ЧАЕС.

— Нас тоді послали виступати в Україну, — згадує актриса. — На півдорозі до Києва в мене розболілася голова. Пройшло, лише коли повернулася до Росії.

1979 року Маргарита Терехова зіграла Міледі в телефільмі "Д"Артаньян і три мушкетери". Цього року у Львові режисер стрічки Георгій Юнгвальд-Хількевич знімає продовження "Мушкетерів".

— Мушкетери що — на небо злетіли? — іронізує Терехова. — Юнгвальд-Хількевич мене не запрошував, бо знав, що це нереально. Але може, в них щось і вийде.

Актриса зізнається, що улюблена її роль у кіно — у стрічці Андрія Тарковського "Дзеркало".

— У Толі Солоніцина, коли він пробувався на роль, тремтіли повіки. А я інтуїтивно поводилася з Тарковським нахабно і просто. Якось запитала в нього: "Коли будемо "Майстра і Маргариту" знімати?". Він каже: "Хто Маргарита — я здогадуюсь. А хто буде Майстром?". "Смоктуновський!" — відповідаю я. Андрій питає: "А якщо я?". Він обожнював своїх акторів, — усміхається Терехова. — Беріг їх, наче дітей. "Дзеркало" знімали на найгіршій плівці. У СРСР фільм не хотіли випускати на екрани. А в Парижі люди, щоб подивитися цю картину, стояли в чергах.

У стрічці є кадр, у якому ви рубаєте півня.

— Андрій хотів кілька дублів зняти. На майданчик принесли мішок півнів. Зібралися люди подивитися на півняче вбивство. Говорю Андрієві пошепки: "Не буду. Мене знудить". А Тарковський: "Дуже добре, знімаємо!". Я встала на напівзігнутих ногах і кажу: "Ти вже зняв фільм "Андрій Рубльов". Більше нічого знімати не треба". І пішла геть. Тарковський наказав вимкнути світло, наздогнав мене і запевнив: "Дзеркало" буде кращим".

На зйомках застрелили чайку

2003-го Маргарита Терехова зняла картину "Чайка" за п"єсою Антона Чехова. У стрічці зіграли її донька 40-річна Ганна Хашимова та 26-річний син Олександр Тураєв. У Росії фільм можна купити на DVD-дисках. Але в кінотеатрах його не показували.

— Держкіно пересварилося з федеральним агентством культури та кінематографії, — пояснює режисерка. — На фільм почали нападати. Може, це мені така кара? Бо на зйомках ми застрелили живу чайку.

Ваші діти нині грають у кіно?

— Аннушка з"їздила до Болгарії, бере там громадянство. Її батько Савва Хашимов — кращий актор Болгарії, — хвалиться Терехова.

Із Хашимовим вона познайомилася на зйомках фільму "Та, що біжить по хвилях". Савва тоді був одруженим. Коли Маргарита завагітніла, покинув сім"ю. Із Тереховою розлучився, коли їхній доньці Ганні виповнилося два роки. Чоловік повернувся до Болгарії.

— Анна пробується на ролі в болгарських серіалах, — розповідає мати. — У Болгарії жахливі серіали! Режисери викликають із-за кордону на проби акторів, щоб вони показали, як слід грати. А тоді беруть своїх родичів.

Зауважує, що син Ганни Мишко ще не визначився з професією:

— Мій син Олександр зняв Мішу в епізодичній ролі у своєму першому фільмі. Онук теж хоче взяти болгарське громадянство.

Олександр — син Маргарити Терехової та Сайфіддіна Тураєва, директора трикотажної фабрики в Таджикистані. Ім"я батька Терехова відкрила синові лише кілька років тому.

— Сайфіддін був геніальним актором у житті, — говорить вона. — Це єдина людина, яка могла розіграти мене по телефону.

Ви казали, що повторили долю своєї матері, бо теж самотня.

— Яка я самотня? — заперечує актриса. — Я — перелітна птаха. Щаслива, що знайшлися чоловіки, які стали батьками моїх дітей. Анічка й Савва обожнють одне одного.

Маргарита Борисівна дістає з сумки хустинку, витирає ніс.

— Застуджена я приїхала, — пояснює вона.

Не хочете зніматися в серіалах?

— Я ніде не хочу зніматися. Ще в юності знала, що стану режисером. Насмілююсь ставити в театрі Моссовєта п"єсу Островського "Без вини винні". Зіграю в ній Кручиніну, бо дирекція просить. Островський написав цю п"єсу після того, як з"їздив до Грузії. Повернувся звідти одухотворений.

Зараз ви читаєте новину «Маргарита Терехова не хоче зніматися в кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі