Ексклюзиви
неділя, 05 серпня 2007 18:05

Людмила Петрушевська написала про живих і мертвих

В українських крамницях з"явилася книжка 69-річної російської письменниці Людмили Петрушевської "Два царства" про світ живих і мертвих. Збірник має чотири розділи. Це оповідання, "Песни восточных славян", казки та містична повість "Три путешествия, или Возможность мениппеи". Збірку авторка назвала, як одне з оповідань. У ньому молода жінка хворіла й померла, але смерть відчула не одразу. Вона описує, як потрапила в місце, де живуть красиво й повільно, як уві сні, лише "неможливо посилати посилки й листи".

А в оповіданні "Чорне пальто" йдеться про дівчину, яка хоче вкоротити собі віку. Вона написала записку рідним, накинула на шию шалик і залізла на табуретку. Але злякалася і повернулася в ліжко, почала плакати. В цей час її мама зазирає до кімнати й каже:

— Господи, який мені страшний сон наснився. Якась величезна грудка землі в кутку, з неї стирчать корені. І твоя рука... І вона до мене тягнеться, мовляв, допоможи... Чому ти спиш у шалику? Горло заболіло? Дай-но я тебе укрию.

В українських книгарнях "Два царства" коштують 41 грн.

Людмила Петрушевська почала писати оповідання в середині 1960-х. Її п"єсу "Уроки музыки" поставив Роман Віктюк, "Любов" — Юрій Любимов у московському Театрі на Таганці, а п"єсу "Три девушки в голубом" — Марк Захаров у "Ленкомі". Петрушевська написала сценарії мультфільмів "Пуськи бятые", "Заячий хвостик", "Кот, который умел петь". Із письменниці мультиплікатор Юрій Норштейн намалював їжачка в мультику "Казка казок". А Петрушевська до цієї стрічки написала сценарій.

Зараз ви читаєте новину «Людмила Петрушевська написала про живих і мертвих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути