пʼятниця, 10 червня 2016 00:25

Львів виділив 200 тисяч гривень на кіно

Якщо ви зняли фільм і його ніхто не побачив, вважайте, що його не було. Кіно відбувається лише, коли його дивляться, — каже продюсер 30-річна Ольга Райтер.

У Львові втретє проводять конкурс кінопроектів за підтримки міської ради. Запрошують знімальні групи з усієї країни. Участь беруть короткометражки до 20 хв. Одна з умов — зйомки майбутніх фільмів мають відбуватися у Львові чи поблизу. Термін подачі заявок — до 14 червня.

— Маємо заохочувати кіношників знімати в нашому місті із залученням місцевих професіоналів, — продовжує Ольга Райтер. — Допомагаємо молодим командам втілити свої проекти. Спрощуємо співпрацю з міською владою, що дає дозволи на зйомки. Ми нічого на цьому не заробляємо. З часом плануємо створити благодійний фонд. Для хорошої стрічки треба потужний сценарій. Є фільми, зняті на мобільні телефони, які успішно виступають на фестивалях. Що більше у нас обмежень, то ми креативніші. Режисер Філіп Сотніченко на найбільшому конкурсі короткометражних фільмів у Франції представив роботу зняту за 1300 гривень. Щоб створити стрічку, не обов'язково мати велику команду. Інколи достатньо однієї людини. Наприклад, австрійський режисер, провокаційний Крістоф Шварц — єдиний учасник знімальної групи своїх картин. Але краще мати ще когось, хто б стежив за звуком, зображенням.

За два роки Ольга Райтер спродюсувала вісім короткометражних фільмів. 2015-го отримала ­частину коштів з обласного бюджету, організувала конкурс кінопроектів і виграла грант від Міжнародного фонду "Відродження". Цього року на кіно отримає 200 тис. грн із бюджету Львова.

— Геніальний сюжет може бути знятий погано, а банальний може виявитися прекрасним фільмом. Ми оцінюємо все в комплексі — ідею і те, як режисер пропонував її втілювати, — розповідає член журі, львівський кінокритик Катерина Сліпченко, 50 років.

— Торік обирати було цікаво, бо всі проекти були сильні. Переможцем став фільм "Зустріч" Андрія Бондаренка — про переселенця з Донецька, який у Львові зустрічає темношкіру дівчину. Також відзначили картини "Згущівка" Катерини Горностай і "Там, де сонце сідає" Тараса Дроня.

Усі три стрічки-переможці мали хорошу ідею й цікаве втілення. До виробництва залучили львівських професіоналів. У такому регіоні можна знімати будь-яку епоху. Дуже класно, що завдяки конкурсу місто популяризується не тільки як туристичне, а де можна знімати кіно.

2015-го були дуже сильні проекти. Хотілося б, щоб цього року планка ще піднялася. Торік на конкурс кінопроектів подали 45 заявок. З них 15 пройшли до другого туру.

Оголошення цьогорічних переможців відбудеться до 20 червня. Виробництво та представлення фільмів — до 30 грудня 2016-го. Переможці отримають повне або часткове фінансування, яке становитиме до 50 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Львів виділив 200 тисяч гривень на кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі