Ексклюзиви
пʼятниця, 20 серпня 2010 08:24

Литвин принципово не читає детективів

Автор: фото: Тарас Подолян
  У столичному Виставковому центрі відкрився VI Міжнародний книжковий ярмарок. Його почесними гостями вирішили зробити російських письменників. На відкриття запросили баяністів і балаган
У столичному Виставковому центрі відкрився VI Міжнародний книжковий ярмарок. Його почесними гостями вирішили зробити російських письменників. На відкриття запросили баяністів і балаган

"Учора прочитав, що Міжнародний книжковий ярмарок у Києві — це свято української книги. Сьогодні прийшов. Відвідувачі, як оси, кинулися до стенду з російськими книжками. Хіба це не маразм?" — каже пенсіонер 65-річний Роман Нехост у столичному Виставковому центрі на проспекті Броварському. 18 серпня тут відкрилася VI Міжнародна книжкова виставка-ярмарок.

Пропонує придбати його книгу "Історія українського невігластва". За примірник просить 20 грн. На його спині напис: "Книга про те, чим схожі український жлоб, новый русский, давньогрецький ідіот і давньоримський плебей. Українець, ти знайдеш тут причини своєї цивілізаційною відсталості".

— Отримую 850 гривень пенсії. За три роки трохи підзібрав грошей і видав тисячу примірників. Аналізую, як Україна за 1000 років докотилася до рівня найвідсталішого народу Європи. Поки що ніхто нічого не купив. Один депутат із Партії регіонів подзвонив і каже: "Мені вашу книжку помічник приніс. Я її до кінця дочитав і мушу сказати, що з вами не згоден". Я відповів: "Якщо дочитали, я недаремно її писав".

Біля стенду Білорусі походжає директор видавництва "Едукація та виховання" 50-річний Микола Супрунович.

— У Білорусі ті самі проблеми, що й в України. 80 відсотків книг у наших книгарнях російською мовою та російських видавництв, — каже. — Росіяни завоювали ринок низькою вартістю своїх видань. На розкладках їхні дитячі книжки вдвічі дешевші, а художня література — на дві третини.

До Києва приїхали російські письменники Євген Гришковець, Тетяна Москвіна, Григорій Остер, Едуард Успенський. Крім 35-річного Захара Прилепіна, на відкриття ніхто не прийшов.

— У Росії модні літератори, яких показують по телевізору, — розповідає Прилепін. — Зараз читають Володимира Соловйова та Ксенію Собчак. Решту письменників мало знають. Книжкових магазинів багато лише у великих містах — у Пітері, Москві, Калінінграді, Новгороді. В інших — можна побачити тільки дешеві детективи Дарії Донцової та Тетяни Устинової.

Заходить спікер Верховної Ради Володимир Литвин, 54 роки. Четверо охоронців носять у пакетах книжки, які йому дарують біля стендів.

— Хочу купити книги з серії "ЖЗЛ", — говорить. — Маю повну колекцію. Час від часу купую по другому колу, бо їх переробляють і доповнюють. Детективів принципово не читаю.


"Історія України" коштує 3200 гривень

Найдорожча книга "Історія України" — у шкіряній обкладинці. У столичному видавництві "Кріон" вона коштує 3200 грн.
— Обкладинка з італійської шкіри, на ній вручну робили тиснення, — розповідає працівниця видавництва Юлія. — Комплект із чотирьох книжок коштує 15 тисяч гривень. Їх продаємо у шкіряному портфелі. Беруть для подарунків на державному рівні. Такий набір дарували патріархові Кирилу, коли він уперше приїхав в Україну.


Зараз ви читаєте новину «Литвин принципово не читає детективів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути