Ексклюзиви
пʼятниця, 12 липня 2013 06:30

"Куплю, щоб підтвердити, що Порошенко не продається"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Картину ”Французька карусель” художника Микити Шаленного можна побачити на виставці ”За версією Форбс” у столичному музеї ”Духовні скарби України”
Картину ”Французька карусель” художника Микити Шаленного можна побачити на виставці ”За версією Форбс” у столичному музеї ”Духовні скарби України”

Як уявляють успіх, показали на своїх полотнах 23 українські художники. Для арт-проекту журналу "Форбс" зобразили головних героїв видання — підприємців і політиків. Картини можна побачити в музеї "Духовні скарби України" до 23 липня.

Близько сьомої вечора до галереї починають під'їжджати "мерседеси", "Рендж Ровери", "бентлі".

52-річний мільярдер Віктор Пінчук виходить із чорного "БМВ-7". Зять екс-президента Леоніда Кучми приїхав на виставку одним із перших. Охорони з ним немає. Супроводжує бізнесмена голова правління його фонду Юлія Чеботарьова. Вона в червоному брючному костюмі.

— Я не даю интервью. Особенно на диктофон, — відмовляється від розмови Віктор Пінчук.

Їде за годину. Його портрет написав один із найдорожчих українських художників — Василь Цаголов. Картини митця коштують $80-100 тис. Торік їх показували в ПінчукАртЦентрі. На картині Пінчук у темно-синьому костюмі та світлій сорочці. Краватки немає.

Близько дев'ятої з'являється бізнесмен та політик 47-річний Петро Порошенко.

— Петя, иди посмотри на свой портрет, — звертається до нього жінка в білій сорочці.

— Якщо чесно, я ще не бачив полотна, — відказує Порошенко, крутячи в руках дерев'яну вервицю. — Кажуть, називається "Вечірній Київ". Назва мені подобається.

На картині усміхнений бізнесмен у бордових брюках та жовтій сорочці. Піджак бордового кольору тримає правою рукою за спиною. Тон неба за ним у червоно-фіолетових відтінках.

— Вважаю, що тут я не схожий. Але хай буде, — каже про портрет Порошенко. — Мені подобається. Єдине, що не так: Київ тут холодний. Насправді він значно тепліший. Купувати картину поки що не планую, але не виключаю цього. Хіба задля підтвердження, що Порошенко не продається. Повісив би її у спальні чи робочому кабінеті.

Колишнього столичного мера Леоніда Черновецького одеський художник 43-річний Ігор Гусєв зобразив у скафандрі.

— Популярність деяких політиків така, як у космонавтів, — з усмішкою розповідає митець.

— А я спеціально прикував увагу глядача до голови Ігоря Коломойського. Саме в ній і народжуються успішні ідеї, — пояснює задум портрета мільярдера 49-річний художник Владислав Шерешевський. На ньому зобразив лише голову бізнесмена.

Вхід на виставку вільний. Після її закінчення картини покажуть також у Донецьку. Продавати поки що не планують.

"Це традиційний замовний портрет"
-  Аплодисменти "Форбсу" за те, що він намагається познайомити національну буржуазію з національним мистецтвом. Це важливо. Бо наприклад, Порошенко завдяки проекту зміг познайомитись з художником Петром Лебединцем, - каже про виставку київський галерист і експерт Євген Карась. - А от сама виставка з художньої точки зору провальна, враховуючи рівень амбіцій роботи журналу. Мабуть, її організовували молоді і не дуже грамотні куратори. Незрозумілий підбір художників, а картини деяких учасників взагалі далекі від достойного рівня мистецтва. Хай не ображаються на мене художники. Але робота Арсена Савадова "Маленькі трагедії" (дві балерини в червоних пачках посеред моря схиляються на годинник. Навколо них розкидані музичні пластинки та розгорнуті книжки, "ГПУ") - досить примітивна, як для нього по живопису і вульгарному набору стереотипних образів. А скульптура Світличного, "Сакрум або Простір стану", (голий чоловік в деревяній шкатулці, "ГПУ") взагалі не в тему, переобтяжена непереконливою і занадто декоративною літературною драмою.. Напрочуд невдалі роботи Ігоря Гусєва і Анни Валієвої. Виключенням є кілька картин - розкішні (в класичному розумінні "портрету") портрети Коломойського (автор Владислав Шеришевський), Порошенка (автор Петро Лебединець)  і Пінчука (автор – неперевершений Василь Цаголов). Цей жанр картини -  традиційний для всіх віків замовний портрет. Не погані портрети Романа Жука. Дуже сподобались картини (не портрети) авторів Віктора Сидоренко, Олега Тістола, Артема Волокітіна та Ксенії Гнілицької. Решта картин в проекті настільки слабкі, що навіть коментувати не хочеться.

Зараз ви читаєте новину «"Куплю, щоб підтвердити, що Порошенко не продається"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути