вівторок, 16 листопада 2010 10:36

"Кучма іноді дзвонить, питає: "Нове написав чи ні?"

"Кучма іноді дзвонить, питає: "Нове написав чи ні?"

14 листопада в колонному залі Національної філармонії відбувся творчий вечір міністра Кабінету Міністрів Анатолія Толстоухова, 54-роки.

На вході скупчення людей. Публіка переважно старшого віку, молоді майже немає. Навколо будівлі кілька машин із державними номерами.

Вірші Толстоухов пише з юності, а за пісні взявся 2006-го.

— Сам на творчому вечорі співати не буду. Доручив цю справу естрадним артистам. Не хочу повторювати шлях Поплавського, — каже він. — Удень пишу, уночі. У літаках добре виходить. Не було ще такого польоту, щоб я чогось не написав. Одну пісню створив у рибному ресторані в Балаклаві. Доки чекав на своє замовлення, народилися рядки "Здравствуй-здравствуй, тетя Клава, я приехал в Балаклаву".

Минулого місяця Толстоухов виставив в інтернеті свій твір "Марш держслужбовців". У тексті знайшли 12 граматичних помилок. Як стверджує міністр, через велику кількість охочих почитати марш відвідуваність його сайта зросла вдесятеро.

— Починав писати при владі, продовжував в опозиції. Зараз знову при владі й досі пишу. Людина має бути універсальною.

Під час помаранчевої революції Анатолій Толстоухов був єдиним міністром, хто не залишив стіни взятої в облогу мітингувальниками урядової будівлі. Каже, вірші тоді не писалися. Зате працював над есе "Філософські роздуми про демократію".

— Хто ще з політиків цікавиться поезією?

— Наприклад, був надзвичайно здивований, коли в гостях у Яна Табачника свої вірші прочитала Ірина Акімова (перший заступник голови Адміністрації президента. — "ГПУ"). Кучма теж любить поезію. Зараз іноді дзвонить, питає: "Нове написав чи ні?" Коли є час, надсилаю йому свої нові твори. Колись ми із Валерієм Пустовойтенком і Леонідом Даниловичем ввели традицію: святкувати Новий рік сім'ями. Збиралися в Конча-Заспі, по 15-20 сімей в одному будинку. Тоді щоразу читав свої вірші. Потім, на жаль, таких Нових років не стало.

Музику до пісень Толстоухова пише композитор Олександр Злотник, 62 роки.

— Вірші Анатолія легко класти на музику. У нього хороший слух. Не раз чув, як він співає. Ми вже випустили два диски з його піснями, — Злотник поспішає зайняти місце в колонній залі.

У холі подають біле вино. Майже ніхто не пригощається.

Не раз чув, як він співає

Серед гостей походжає голова Народно-демократичної партії Людмила Супрун, 45 років. Прийшла із чоловіком.

— Знаю Анатолія Володимировича вже 15 років. При зустрічі він завжди вигадає кілька римованих компліментів. Сама теж пишу вірші, але ще не видавала їх. Ніяк не наважуся.

Нардеп-"регіонал" 56-річний Анатолій Кінах веде під руку свою дружину.

— Уже не пам'ятаю, коли востаннє бував у філармонії. Хіба що на офіційні прийоми ходжу.

— А класиків послухати ходите?

— Я, взагалі-то, консерватор у поглядах на музику: слухаю "Бітлз", "Пінк Флойд", — каже Кінах.

Огрядний чоловік несе до зали великий кошик із квітами. "Обережно неси, щоб нікому на голову не впало!" — застерігає його дружина. На балконі кілька жінок у вечірніх сукнях обмахуються віялами.

Місце для Анатолія Толстоухова відвели в четвертому ряді. Поруч із ним сідає перший заступник столичного мера Олександр Попов із дочкою. Поміж колонами на інвалідному візку їздить депутат-"регіонал" Олексій Журавко. На задніх рядах лишаються вільні крісла. Усі намагаються сісти ближче до сцени.

— Тут вільно? — питає Людмила Супрун, вказуючи на крісло, де хтось уже поклав програмку. Не дочекавшись відповіді, перекладає папірець на сусіднє місце і сідає.

Супрун зайняла місце депутата-"регіонала" Володимира Зубанова. Він умощується в наступному ряду. Крутить у руках мобілку.

Розпочинається концерт із виконання фрагменту опери "Князь Ігор". Невдовзі її ставитимуть на сцені київського оперного театру, теж за сприяння Толстоухова.

Зараз ви читаєте новину «"Кучма іноді дзвонить, питає: "Нове написав чи ні?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі