вівторок, 18 грудня 2007 15:52

Книжку року в Україні назвала Бі-Бі-Сі

Тисячу англійських фунтів стерлінгів, тобто близько 10 тис. грн, отримав письменник Володимир Діброва, 56 років. Його автобіографічний роман "Андріївський узвіз" українська служба Бі-Бі-Сі обрала книжкою року. Нагороду вручали у кнайп-клубі "Купідон" 14 грудня.

— Без бехерівки не почнемо, — каже письменник і один із чотирьох членів журі Олександр Ірванець, 46 років, і замовляє в барі міцний спиртовий напій на травах.

Письменник Андрій Кокотюха сидить на лавці під стінкою і читає газету. Його роман "Зоопарк, або Діти до 16" брав участь у конкурсі, але до п"ятірки кращих не потрапив. Переможець 2006 року Сергій Жадан підходить і плескає Кокотюху по плечах.

— Тисяча фунтів — це така невелика сума, що навіть не запам"ятав, на що її витратив, — зізнається.

На стінах оголошення: "Шановні гості! Сьогодні просимо не палити".

— Це ми для Софійки Андрухович повісили, бо вона чекає дитину, — каже організатор конкурсу, продюсер української служби Бі-Бі-Сі Світлана Пиркало, 31 рік.

Софія так і не з"явилася, хоча саме її роману "Сьомга" пророкували перемогу.

— Сподівався, що Софія переможе, — каже конкурсант Сашко Ушкалов, 24 роки, автор роману "БЖД".

Софія випередила у конкурсі навіть батька.

— У п"ятірку кращих книжок увійшов роман Софійки Андрухович, а "Таємниця" Юрія Андруховича не потрапила, — каже літературознавець Віра Агєєва. — Андрухович став жертвою родинної конкуренції. Як на мене, "Таємниця" — його найгірший роман.

У своєму творі Софія Андрухович розповідає про сексуальне та моральне зростання молодої людини.

Несподівано для багатьох Софіїн роман поступається "Андріївському узвозу" Володимира Діброви.

— Не наше завдання видавати премії комерційно успішним письменникам. Вони вже нагороджені тим, що успішні, — пояснює Світлана Пиркало. — "Сьомга" має масу прихильників, її вже неможливо купити в магазинах. "Андріївський узвіз" — це доросліша література й немає значення, як його купують. Журі тиждень сперечалося. За день до оголошення результатів я дуже іронічно вибрала місце для зустрічі — ресторан "За двома зайцями" на Андріївському узвозі. Ми вибирали між трьома зайцями — Софією Андрухович, Сашком Ушкаловим і Володимиром Дібровою. Мій голос був вирішальним.

Колишній донеччанин Володимир Діброва 14-й рік живе в США. Працює в Гарвардському університеті — курує роботи студентів, які пишуть про Україну і Східну Європу.

— 1993-го батько отримав стипендію Фулбрайта і поїхав на рік читати лекції про Україну в Гарвардському університеті, — розповідає син письменника Іван Діброва, 34 роки, який отримав нагороду за батька. — Рік затягнувся на чотирнадцять. За цей час ми бачилися двічі.

Софія Андрухович не прийшла на церемонію через вагітність

Каже, що грамоту батькові вишле поштою, а гроші перекаже через "Вестерн Юніон".

— Роман "Андріївський узвіз" автобіографічний, — веде далі Іван. — У ньому розповідається про життя батька до виїзду в США. Там є багато епізодів, які й я пам"ятаю. Наприклад, як після Чорнобильської аварії ми з ним та письменником Богданом Жолдаком стояли півгодини в черзі за зеленим чаєм, бо він виводить радіацію. У романі інші герої, а насправді це ми втрьох стояли.

Доки письменники й журі беруть слово, Леонід Фінкельштейн, головний редактор видавництва "Факт", де вийшла книжка-переможець, накладає собі на тарілку корзинки з салатом.

— Ми надрукували дві тисячі примірників і додрукуємо ще кілька тисяч. Але не тому, що книжка отримала нагороду, а тому що вона хороша, — каже задоволено.

Зараз ви читаєте новину «Книжку року в Україні назвала Бі-Бі-Сі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі