понеділок, 22 грудня 2008 16:43

"Книгу року" написала Ірина Чернова

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Переможниця конкурсу ”Книга року Бі-Бі-Сі” Ірина Чернова (друга зліва) разом із телеведучою Ольгою Герасим’юк (ліворуч), співачкою Марією Бурмакою (праворуч) і письменницею Світланою Пиркало
Переможниця конкурсу ”Книга року Бі-Бі-Сі” Ірина Чернова (друга зліва) разом із телеведучою Ольгою Герасим’юк (ліворуч), співачкою Марією Бурмакою (праворуч) і письменницею Світланою Пиркало

19 грудня у столичній книгарні "Є" назвали переможця конкурсу "Книга року Бі-Бі-Сі". Це роман "Молоко з кров"ю" 54-річної Ірини Чернової, яка підписується псевдонімом Люко Дашвар.

Посол США в Україні Вільям Тейлор вручає Ірині Черновій у рожевому конверті 11 тис. грн.

— Оце так пощастило, — вигукує письменниця. — На Новий рік уся моя рідня з подарунками!

— Коли взяла книгу до рук, не хотіла її читати, — згадує телеведуча Ольга Герасим"юк, 50 років. — Не люблю голих жінок на обкладинках. Але адміністраторка премії Світлана Пиркало переконала: "Від книги не відірвешся, там любов з коралями, чисте "без табу". Прочитала за одну ніч. Це роман про кохання, від якого розриваються аорти, яке часом соромно показати людям. І чого ти такий дивний псевдонім собі вигадала? — запитує в авторки. — Думала, що це якийсь серб.

— Склала докупи імена близьких людей, — відповідає Чернова. — Вийшов Люко Дашвар. У побуті спілкуюся російською, а писати хочеться українською. Це, мабуть, поклик серця. Над книжкою працювала три місяці. Писала кожен день, вісім разів переробляла роман.

"Молоко з кров"ю" — друга книжка Чернової. Перша — "Село не люди" — 2007-го отримала другу премію на конкурсі "Коронація слова". Обидві вийшли у видавництві "Клуб сімейного дозвілля". Писати  українською почала 2006 року. За сценаріями Чернової режисер Анатолій Матешко зняв фільми "Луна — Одесса" і "Час — це все".

— Я була впевнена, що переможе дитяча книжечка "Нямлик і балакуча квіточка" Лесі Вороніної, — зауважує 35-річна Лариса Денисенко. Вона представляє свій роман "Сарабанди банди сари". Книжка увійшла до першої п"ятірки рейтингу Бі-Бі-Сі.

Як написала цей роман, півтора місяця не могла розмовляти

Вороніна в каструлі принесла манну кашу з родзинками й цукатами. Пригощає нею присутніх.

— Хто з"їсть ложку, зможе ховатися у стінах і потрапляти в різні дива, — припрошує. — Можливо, познайомиться з привидом Здичавілого Сантехніка. Це один із моїх персонажів. Я пишу для дітей, бо вони кращі за дорослих.

— А я пишу для дорослих, пишу кров"ю, — говорить Марія Матіос, 49 років. Її роман "Москалиця. Мама Маріца, дружина Христофора Колумба" отримала знак якості Бі-Бі-Сі. — Як написала цей роман, півтора місяця не могла розмовляти, — на очах у Матіос з"являються сльози. Письменниця витирає їх хустинкою і йде з церемонії.

— Я плакала, коли читала вашу книгу, — зітхає співачка Марія Бурмака, 38 років. — До останнього моменту була впевнена, що переможе Матіос.

— А мені сподобалися "Шахмати для дибілів" Михайла Бриниха, — каже член журі Андрій Куликов, 51 рік. — Написана розмовною мовою, яку більшість засуджує і цурається, то єсть суржиком.

Бриних обіцяє написати продовження.

Зараз ви читаєте новину «"Книгу року" написала Ірина Чернова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі