четвер, 26 червня 2008 18:28

Киянка купила шість ікон Льва Толстого

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Наталія Лисенко показує дві ікони з колекції Льва Толстого, виконані у стилі українського бароко
Наталія Лисенко показує дві ікони з колекції Льва Толстого, виконані у стилі українського бароко

Шість ікон російського письменника Льва Толстого виставили в столичній галереї "Боско" на вул. Ольгинській, 2/1. Їх купили у 58-річної Марини Толстої, внучки митця в четвертому коліні, яка живе в бельгійському місті Ватерлоу. На світових аукціонах подібні продають щонайменше за $300 тис.

— Спочатку я хотіла придбати ікони для власної колекції, — розповідає директорка галереї Наталія Лисенко, 39 років. — Але потім вирішила, що такі шедеври не можна зачиняти у себе в квартирі. Роботи стануть першими експонатами мого майбутнього музею.

Переговори про купівлю тривали чотири роки.

— Із Мариною нас познайомили знайомі моїх знайомих, — згадує Лисенко. — Я знала, що вона має якісь речі Толстого, й загорілася їх придбати. Марина не сказала, чому врешті погодилася їх продати. Сумніваюся, що її привабили гроші. Можливо, захотіла, щоб повернулися кудись ближче до батьківщини її предків. Адже рід Льва Толстого пов"язаний із Україною. Його родоначальник німець Індріс 1353-го разом із двома синами переселився до Чернігова. Там прийняв православ"я й отримав ім"я Леонтій. А прізвище Толстой одному з його нащадків дали згодом.

Ікони жінка показала реставраторам та експертам. Після хімічної експертизи ті підтвердили оригінальність робіт.

— Їх жодного разу ніхто не реставрував і не намагався розібрати, — каже експерт Людмила Когут. — Не пошкодили їх навіть численні переїзди після революції, зміна клімату й умов зберігання.

Ікони Толстого виготовлені у ХVІІІ–ХІХ ст.

— Ось цю, — Наталія Лисенко показує на "Богоматір Смоленську", — зробив московський майстер Іван Захаров 1881 року. Це копія ікони, якою 1046-го візантійський імператор Костянтин благословив свою доньку Анну, коли та виходила заміж за чернігівського князя. Існує близько 300 образів Богородиці. У Смоленської просять допомоги, щоб знайти сенс життя. Уявіть, сам Толстой, його дружина та діти припадали до неї, благали про щось.

Найдавніші роботи в колекції — "Введення Пресвятої Богородиці в Храм" і "Вхід в Єрусалим" — створені на початку ХVІІІ ст. у стилі українського бароко. Це частина іконостаса церкви. Толстому вони дісталися від герцога Макленбурзького.

Виставка триватиме до 2 липня. Вхід вільний за попереднім записом за тел. 278 13 73.

Зараз ви читаєте новину «Киянка купила шість ікон Льва Толстого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі