понеділок, 03 вересня 2007 17:36

Кияни витоптали десять тисяч квітів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Люди на Співочому полі дивляться феєрверк, яким завершили виставу ”Карміна Бурана”
Люди на Співочому полі дивляться феєрверк, яким завершили виставу ”Карміна Бурана”

Уперше в Україні поставили кантату "Карміна Бурана" (у перекладі з латини "Пісні Баварії") німецького композитора Карла Орфа. Постановку показали 1 вересня на Співочому полі в Києві — на схилах Дніпра поблизу лаври.

— Це вертепне дійство, — пояснює режисер Василь Вовкун, 50 років. — На сцені літали янголи, рухалися палаючі дерева, човни. Я десять років мріяв поставити "Карміну Бурану". Сподівався, що прийде п"ять тисяч глядачів. А прийшло 50.

97 музикантів Національного симфонічного оркестру та диригента Володимира Сіренка режисер одягнув у сріблясті "космічні" костюми. А 100 співаків хорової капели "Думка" — у бузкові балахони, що відбивали світло. У шоу взяли участь 60 танцівників та артистів цирку. Шестеро циркачів ходили сценою на ходулях. Під 26-метровим куполом повітряні гімнасти зображали Білого та Чорного янголів.

Виставу розпочали 100 хлопців та дівчат, яких запросили з вулиці. Люди пройшлися сценою. Цей натовп символізував самотніх, які прагнуть спілкування.

Гроші на постановку дала компанія "Київстар", яка цього року святкує 10-річчя. Російський баритон, соліст Празької опери Микола Некрасов виконав партію Зла. Тенор Михайло Тищенко з хорової капели "Думка" втілював образ Смаженого Гусака. А партію Добра — солістка Національної опери Сусанна Чахоян, сопрано.

— Це академічне мистецтво в новому вимірі, — розповідає Сусанна. — Такою буде опера майбутнього.

— У світі шоу такого рівня проводять п"ять разів на рік, — каже режисер спецефектів москвич Олексій Сєченов, 51 рік. — Три місяці я збирав для "Карміни Бурани" всі спецефекти, що знав.

До початку шоу на великому екрані — зворотний відлік часу. Сцену освітлюють 2 тис. прожекторів. Зокрема найпотужніші у світі світлові гармати "Спейс Кенон".

Очікував, що прийде п"ять тисяч глядачів, а прийшло 50

Публіки так багато, що вона заходить на територію виставки квітів. Їх "Київзеленбуд" висадив на пагорбах Співочого поля до Дня Незалежності. За три години до початку шоу біля кожної клумби ще стояли правоохоронці. Але згодом міліція зникла.

За півгодини до початку людей збирається так багато, що вони стоять навіть на асфальтованих доріжках Співочого поля.

— Чё ж вас всех здесь так много! — кричить хлопець у спортивному костюмі, переступає через бордюр і всідається на клумбу, де півколом висаджені бегонії. За ним на квіти вмощуються ще з десяток молодиків із пивом у руках. За півгодини експозиції вже не видно.

— На Співочому посадили сто тисяч квіток. Глядачі витоптали близько десяти тисяч, — каже Валентина Кияшко із "Київзеленбуду". — Я криком кричала у київській адміністрації, щоб на Співочому полі нічого не проводили, доки не заберемо виставку. Але мене не послухали.

— Там були рідкісні види бегоній, сальвії, колеусу, — бідкається ландшафтний архітектор Оксана Джунь, 40 років. — 2 вересня квіти мали повернути до теплиць. Столична адміністрація зневажила нас, навіть огорожі не поставила.

У віп-ложі в першому ряду "Карміну Бурану" слухають радник президента Олег Рибачук із дружиною, віце-прем"єр Олександр Кузьмук із родиною. За ними сидить 39-річний актор Остап Ступка з 7-річної донькою Уляною та соліст гурту "Мед Хедс" Вадим Красноокий, 33 роки, з дружиною.

— Я вражений. Люди годину слухали оперу й не розійшлися, — каже Красноокий.

Завершили виставу феєрверком із 600 зарядів. Вогняні факели "Дракони" викидали в небо 8-метрові снопи вогню та дим, що стелиться. У світі таких пальників — 30. Установка одного такого приладу коштує від $30 тис. до $40 тис. Для "Карміни Бурани" із Великої Британії привезли п"ять "Драконів". Дим після феєрверку не розвіювався кілька годин.

Зараз ви читаєте новину «Кияни витоптали десять тисяч квітів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі