понеділок, 19 листопада 2007 17:15

Кірпа зробив Мирославові Вантуху ремонт за 66 мільйонів гривень

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Мирослав Вантух керує ансамблем танцю імені П. Вірського 27 років
Мирослав Вантух керує ансамблем танцю імені П. Вірського 27 років

29 листопада Національний ансамбль ім. П. Вірського святкує 100-річчя у столичному палаці "Україна". З його керівником 68-річним Мирославом Вантухом зустрічаємося у гримерці Львівської опери, за годину до початку концерту в цьому місті.

— Більше гастролюємо за кордоном, ніж в Україні, — Мирослав Михайлович вмощується у шкіряне крісло. — Концерти за кордоном розписані на три роки наперед. 2002-го їздили в турне Латинською Америкою. Мали один вихідний на тиждень, в палаці спорту Буенос-Айреса дали 32 концерти. У будні приходило сім тисяч глядачів, у вихідні — одинадцять.

Траплялося, що артисти лишалися за кордоном?

— Було тільки два випадки після розпаду Союзу. А коли я керував львівським ансамблем "Юність", артистку хотіли вкрасти. Це було на конкурсі в місті Палермо на італійському острові Сицилія. Накапали на подушку морфію  й о четвертій ранку непритомну винесли з номера. У цьому брав участь директор готелю, ніколи не забуду — рудий такий. Та охоронці нас попередили, й ми її перехопили. Наступного дня радянський консул благав не згадувати про це пресі: "Це ж Сицилія, ви звідси живими не виїдете".

Хтось зумисно спалив костюми в рефрижераторі

"Юністю" Вантух керував до 1980-го. Потім його запросили очолити ансамбль ім. П. Вірського.

— Уперше пропонували 1975-го, щойно помер Павло Вірський, — згадує він. — Але я відмовився. У Львові мені п"ять квартир дали, одну в центрі, вікна виходили на пам"ятник Леніну. Згодом викликав мене секретар обкому: "Дзвонив Щербицький. Мусиш їхати до Києва".

Довго освоювалися в столиці?

— Перші місяці щоранку йшов на вокзал зустрічати львівський потяг. Так радів, коли бачив когось знайомого. Перші гастролі були у Греції. Артисти напилися і влаштували бійку. По приїзді викликали мене в ЦК. Кажу: "Все минуло нормально". А вони: "Не приховуйте, ми вже все знаємо".

Кадебісти пильно стежили на гастролях?

— На сто людей приставляли двох кадебістів. Із нами їздив полковник у відставці — приємний чоловік, я з ним негараздів не мав. А з Вірським був інцидент. Він в Іспанії сфотографувався з фашистським розвідником Отто Скорцені, який викрав Беніто Муссоліні. Те фото обійшло всі європейські газети. Після цього ансамбль п"ять років за кордон не випускали. А коли поїхали до Канади, хтось зумисно спалив костюми в рефрижераторі. Артистам довелося виступати у формі для репетицій. Ми в Україні з усіх міст звозили старі та шили нові костюми й пересилали їм.

На лівій руці Вантуха — золотий годинник. На грудях — зірка Героя України. Нагороду балетмейстерові вручав Леонід Кучма за два місяці до помаранчевої революції.

— На десятиріччі фестивалю "Слов"янський базар" у Вітебську ми виступали після Філіпа Кіркорова. У нього посеред виступу зникла фонограма. Артист розвів руками, сказав у бік віп-ложі: "И такое бывает", — і пішов геть. Після нього танцювали ми. Кучма аж плакав, а Путін підійшов обніматися: "Как я завидую Леониду Данилычу, что у него есть такой ансамбль". Кучма запропонував: "Чого будеш їхати машиною? Давай зі мною літаком". На вечерю ми відкрили пляшку горілки "Держава". Я Кучмі дорікнув: "Чому ходите на російську естраду, а з українців прийняли тільки Женю Мірошниченко, Мішу Резніковича, Пісарєва з Донецька?". Через якийсь час Кучма прийшов з усією свитою. А тоді покійний міністр транспорту Кірпа зробив у нас ремонт за 66 мільйонів гривень.

1939, 18 січня — Мирослав Вантух народився в с. Великосілки Кам"янка-Бузького району на Львівщині
1958 — закінчив Львівське культосвітнє училище
1958–1961 — служба в музичній роті в м. Рава-Руська Львівської області
1962 — створив при Львівському палаці культури ім. Юрія Гагаріна ансамбль танцю "Юність"
1971 — одружився з Валентиною
1974 — народилася донька Галина
1979 — з"явився на світ син Мирослав
1980 — переїхав до Києва, очолив ансамбль танцю ім. П. Вірського
1993 — лауреат Державної премії ім. Шевченка
2002 — піврічні гастролі з ансамблем ім. П. Вірського Латинською Америкою
Народний артист, Герой України

Зараз ви читаєте новину «Кірпа зробив Мирославові Вантуху ремонт за 66 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі