вівторок, 21 грудня 2010 04:30

Кінаху не дозволили купити морський пейзаж

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Стрібний оклад кіота ікони Троїцько-Іллінської Божої Матері виставили у столичному Мистецькому арсеналі
Стрібний оклад кіота ікони Троїцько-Іллінської Божої Матері виставили у столичному Мистецькому арсеналі

У столичному Мистецькому арсеналі зібрали старовинні ікони, картини та скульптури з п'яти музеїв і 20 галерей. Експозицію оцінюють у кількасот тисяч доларів. Твори застрахували в одному з банків.

Біля дверей зібрався натовп. У гардеробі не вистачає вішалок. Декого просять залишати сумки в роздягальні.

15 відвідувачів роздивляються найдорожчий експонат — срібні шати кіота ікони Троїцько-Іллінської Божої Матері. Поруч стоїть директор Чернігівського історичного музею 44-річний Сергій Лаєвський. Оклад зберігається в його закладі.

— Ці шати — шедевр, — говорить він, перекрикуючи музику. — Їх створили на гроші гетьмана Івана Мазепи, на них його герб. Під час Другої світової війни хтось викрав ікону й пошкодив оклад. Десятиліття він лежав надламаний. На початку 2010-го ми знайшли майстрів, які провели реконструкцію. Одразу шати помандрували до Америки, простояли кілька тижнів в Українському музеї в Нью-Йорку. У мене на серці було неспокійно — боявся, щоб їх не пошкодили під час перельоту, щоб не розбився літак. Про викрадення думав найменше. Оклад великий, аби його підняти, потрібно щонайменше 10 кремезних чоловіків.

До Києва шати везли в броньованому авто, слідом їхав загін охоронців. Довкола шат виставили цілодобову охорону з трьох людей.

Директор Нікопольського краєзнавчого музею 50-річний Олександр Кушнірук стоїть біля ікони Війська Запорозького. Вона у вигляді хреста на срібній овальній пластині. За легендою, його принесли козаки-паломники з Єрусалима. Директор розповідає гостям, що Богдан Хмельницький молився біля ікони ніч перед тим, як його обрали гетьманом.

30 робіт харківського художника Михайла Ткаченка привезли з музею "Духовні скарби України". Їх понад 15 років збирав експерт Дмитро Голець.

— Я захоплююся морськими пейзажами, а їх у Ткаченка багато. Збирав по всьому світу, купував у колекціонерів, на міжнародних салонах. Відвідувачі думають, що я їх виставив, аби продати. Приходив нардеп-"регіонал" Анатолій Кінах із сім'єю. Йому сподобалися кілька пейзажів, хотів їх купити. Коли почув, що не продаються — образився.

Виставка триватиме до 26 грудня, вхід 50 грн.

Зараз ви читаєте новину «Кінаху не дозволили купити морський пейзаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі