четвер, 06 грудня 2007 18:26

Картину українця Давида Бурлюка продали за 650 тисяч доларів

  Художник Давид Бурлюк любив незвично вдягатися, малював на щоці пташку
Художник Давид Бурлюк любив незвично вдягатися, малював на щоці пташку

Минулого вівторка на торгах аукціонного будинку "Сотбіс" продали картину українського художника Давида Бурлюка "У церкві" за $650 тис. Полотно розміром 51х40,5 см написане в 1924–1925 роках. Стартова ціна становила $160 тис. Хто купив картину — невідомо.

— Бурлюк завжди виставлявся на всіх аукціонах, на "Крісті" та "Сотбісі" також. Але зазвичай його картини купували за 20–30 тисяч доларів, — каже доктор мистецтвознавства Дмитро Горбачов, 70 років. — "У церкві" — найдорожча з його картин, проданих на аукціонах.

Давид Бурлюк створив 15 тис. полотен. Колекціонери особливо цінують його ранні твори.

— На українських аукціонах Бурлюк продавався за 15–20 тисяч доларів. Ним захоплюється столичний колекціонер Сергій Табалов. Він має кілька картин Бурлюка, — додає Дмитро Горбачов.

Він каже, що з українських художників найдорожче коштувала картина Казимира Малевича "Суперматематична композиція", яку він створив 1919 року. 2000-го її продали на аукціоні "Філліпс" за $17 млн.

Більшість творів Давида Бурлюка зберігаються в його музеї в Брукліні, одному із районів Нью-Йорка. Там художник жив із 1922 року.

— Його картини є по світу в різних колекціонерів, — зазначає експерт. — В Україні є кілька в Українському музеї і дві в Сумському художньому музеї.

Український художник Іван Марчук, 71 рік, говорить, що й сам хотів би, аби його картини продавалися на світових аукціонах.

— Але я нічого для того не роблю — зізнається. — Треба, щоб хтось просував їх, а в мене немає для цього часу. А картини Бурлюка нині так десь і коштують. Дорожче продаються вже не картини, а імена. Типу Пабло Пікассо чи Сальвадор Далі.

Давид Бурлюк народився 1882 року на хуторі Семиротівка на Сумщині. Був одним із засновників футуризму. Представники цього художнього напряму зрікалися усталених традицій у мистецтві, для зображення звичайних речей часто використовували геометричні фігури.

Давид Бурлюк помер 1967-го в Нью-Йорку.

Зараз ви читаєте новину «Картину українця Давида Бурлюка продали за 650 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі