середа, 25 лютого 2009 15:45

Картину Подерв"янського купили за 10 тисяч доларів

"Щороку стріляємо якимось цікавим проектом", — каже мистецтвознавець Олена Ягодовська з київської галереї "Тадзіо". У столичному Будинку вчених 21 лютого вона влаштувала аукціон картин 136 українських художників ХХ–ХХІ ст. Пускали на торги за попередньою реєстрацією. У заявці треба було вказати, яку картину збираєтеся придбати.

Перед входом до зали на дерев"яній підставці стоїть картина дніпропетровського художника 26-річного Романа Мініна. На ній зображені дві червонощокі жінки в квітчастих хустках. Угорі напис: "Вот Михалыч завсегда водкой душу греет, жизнь прожил, а целоваться так и не умеет". Ціна картини — $1 тис. Полотна Мініна ніхто не купує.

— Мінін пише вірші, складає музику, — розповідає Ягодовська на передаукціонному показі. Виріс у сім"ї шахтарів. Він дуже пишається цим, малює людей цієї професії. А мистецтвознавці впевнені, що Мінін над ними сміється. 2006 року робили його виставку в Донецьку. Її відразу зняли, бо всі полотна розкупили. Зараз Роман виставляється в Москві. Боюся, росіяни його переманять.

На стіні висить картина Леся Подерв"янського "Король і королева". У численних кольорових лініях можна розгледіти образи монархів. На торгах її придбав приватний колекціонер за 10 тис. дол.

2000 року його картину "Воїн, смерть і ангел" придбав актор Вуді Аллен у Нью-Йорку, — каже Ягодовська. — А ця з 1995-го була закладена в банк. Її в Подерв"янського придбав київський колекціонер, який згодом мав якісь проблеми з галереєю. Пізніше її викупили в іншу приватну колекцію.

Полтавський художник Олег Мінгальов виставив картину "Україна. Містерія політичних смислів". Зобразив на полотні обличчя політиків Дмитра Фірташа, Віктора Пінчука, Петра Симоненка, Володимира Литвина. Юлію Тимошенко намалював у образі кентавра, з косою на голові. Вона варить у чавуні голови, схожі на Януковича і Ющенка.

— Мінгальова краще знають на Заході, ніж в Україні, — каже Ягодовська. — Його роботи виставляються в лондонських галереях поряд з картинами Пабло Пікассо та Марка Шагала.

На другому поверсі висять картини Марії Примаченко, Сергія Шишка, Михайла Волобуєва. Покупців на них не знайшлося.

Топ-лотом торгів була картина Каземира Малевича. Полотно на торгах не купили.

—Ми називаємо її "наша красуня", — розповідає Ягодовська, показуючи на портрет дівчинки в червоній сукні в горошок і білому капелюсі. — Мистецтвознавець Ніна Велігоцька знайшла картину 2006-го у Конотопі. Вона хоче продати її за 150 тисяч доларів. Мізерна ціна для картини цього художника. Минулого року його "Суперматичну композицію" продали за 60 мільйонів доларів у Лондоні.

На торгах було продано 20 картин. Купували полотно по 2-3 тис. дол.Ї За 5 тис. дол. придбали полотно Едуарда Бєльського "Весняна мавка".

Боюся, росіяни його переманять

— Попит на твори мистецтва зараз упав, — говорить мистецтвознавець Дмитро Горбачов, 71 рік. — Живопис під час кризи цікавить багатих людей менше. Суми продажу лондонського аукціону "Крістіс" за минулий рік знизилися майже на 4 мільярди доларів.

Зараз ви читаєте новину «Картину Подерв"янського купили за 10 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі