четвер, 04 вересня 2008 20:53

Картину Караваджо шукають на Західній Україні

— Ми підозрюємо в організації викрадення картини Караваджо експерта із Західної України. Раніше він працював в кількох одеських музеях, — каже міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 44 роки. — Чоловік зник, залишивши вдома документи й речі. Швидше за все, його вбили. Полотно Караваджо вже тягне за собою кривавий слід по всій Україні.

Картину Мікеланджело Караваджо "Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди" викрали з Одеського музею східного і західного мистецтва між 29 та 31 липня. У закладі саме були вихідні. Директор музею Віктор Нікіфоров бідкається, що полотно могли скрутити фарбою всередину або навіть скласти. Припускає, що картина сильно ушкоджена. Назвати її вартість Нікіфоров не береться. Каже, що такі картини давно не продаються, бо осіли в приватних колекціях або музеях.

— Її вартість не менше 100 мільйонів доларів, — запевняє київський мистецтвознавець 70-річний Дмитро Горбачов. — Її крали на замовлення якогось колекціонера. Зараз цю картину ніхто не купить, надто великий галас. А років за 50 полотно продадуть щонайменше за 200 мільйонів доларів.

Картину "Взяття Христа під варту" Караваджо написав на початку XVI ст. На замовлення римського банкіра Асдрубале Маттеї. Через 250 років полотно купив у Парижі російський посол у Франції Базилевський. 1870-го подарував князю Володимирові Олександровичу. Наприкінці XIX–на початку XX cт. його передали Одеському художньому училищу, а в 1920-х — Галереї cтаровинного живопису. На її базі згодом створили Одеський музей західного та східного мистецтва.

Крадіям загрожує 7-12 років ув"язнення з конфіскацією майна.

Зараз ви читаєте новину «Картину Караваджо шукають на Західній Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі