понеділок, 11 серпня 2008 15:29

Картини про Голодомор виставили в Берліні

Виставка "Реквієм" українського художника Валерія Франчука відкрилася минулого тижня в Музеї Берлінського муру. На ній представили 35 полотен на тему Голодомору 1932–1933 років, які митець створював упродовж 16 років.

— Більшість німців або взагалі не знають про Голодомор, або лише чули щось краєм вуха. Нині вони мають змогу дізнатися, що то була за трагедія, — каже директорка музею Олександра Гільдебрандт. — Діяльність нашого музею пов"язана з викриттям злочинів тоталітаризму, тому ця виставка відбувається невипадково.

Мати Валерія Франчука сама пережила Голодомор.

— Аби вижити, батьки змішували зелені ягоди бузини з лебедою, заливали їх водою і їли. Або запарювали зелену пшеницю, яку тато невідомо де умудрявся діставати, — розповідає Валерій Франчук, 58 років. — Мама розказувала, як наша сусідка добила свою ще живу дитину і зварила її. А якось на городі вона застала двох дітей: одне вже було мертве, бо переїло зеленої цибулі з грядки, друге все ще їло. Невдовзі й воно померло.

Виставка триватиме до 5 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Картини про Голодомор виставили в Берліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі