четвер, 06 вересня 2018 12:00

Із кількох реальних героїв Крут створили одного персонажа

Із кількох реальних героїв Крут створили одного персонажа

6 вересня 2018-го в прокат виходить історична драма "Крути 1918" .

Присвячена 100-річчю битви на залізничній станції Крути. Тепер це Ніжинський район на Чернігівщині. 29 січня 1918-го 400 київських гімназистів і студентів вийшли проти вдесятеро чисельнішого війська російських більшовиків.
Українці зазнали поразки, але затримали наступ ворога. Це дало змогу делегації Української Народної Республіки укласти мирний договір із Німеччиною й Австро-­Угорщиною. В обмін на харчі ці країни звільнили Україну від більшовиків.

Головні герої картини – родина генерала контррозвідки армії УНР Павла Савицького. Старший син Олекса – кадровий офіцер, прихильник більшовиків, молодший Андрій – студент-картограф. Обидва закохані в дівчину з інтелігентної родини. Софія обирає Андрія, який рушає під Крути захищати українську незалежність.
Сценарій базується на мемуарах Аверкія Гон­чаренка – командира куреня першої юнацької військової школи імені Богдана Хмельницького. Професійний військовий. Брав участь у Першій світовій, у 1940-х – старшина дивізії "Галичина". Помер 1980-го в США.

"Із кількох реальних героїв Крут створювали одного персонажа. Усі були молоді, відчайдушні. Цікавилися наукою, музикою. Везли на війну книжки," - розповідає автор ідеї та сценарист Костянтин Коновалов.
"Коли почалася війна на Донбасі, було дуже дивно спостерігати, як історія повторюється. Звісно, це художній фільм, а не документальна реконструкція бою, але я намагався доопрацювати сценарій, щоб глядач побачив, настільки точні події й емоції, наскільки це тільки можливо" - коментує Коновалов.

Головні ролі у фільмі виконали Євген Ламах, Андрій Федінчик, Надія Коверська.
Генерального секретаря з військових справ Української Народної Республіки Симона Петлюру втілив Дмитро Ступка.
Для масштабних сцен задіяли 150 бійців Нацгвардії, близько 1 тис. акторів і 2 тис. одиниць зброї.
Саундтрек до фільму "Крути 1918" написала Христина Соловій.

6 вересня 2018-го в український прокат виходить картина Олеся Янчука "Таємний щоденник Симона Петлюри"
" Стрічка - про останні роки одного з лідерів національно-визвольного руху минулого століття. Про Симона Петлюру московська пропаганда придумала чимало міфів. Деякі не розвінчані досі. Радий, що наші художники піднімають важливі історичні теми", - написав про фільм прем'єр-міністр Володимир Гройсман.
Головну роль у стрічці "Таємний щоденник Симона Петлюри" зіграв одеський актор Сергій Фролов. Голову Директорії УНР Володимира Винниченка втілив міністру культури Євген Нищук.

Зараз ви читаєте новину «Із кількох реальних героїв Крут створили одного персонажа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі