понеділок, 20 серпня 2007 17:28

Іван Плачков купив рукопис Михайла Жванецького

16 серпня в Одеському оперному театрі відбувся закритий аукціон. На ньому збирали гроші на музичні інструменти та театральні костюми. Адже 22 вересня Одеська опера, яку відбудовували 11 років, відкриває сезон.

Торги проходили за зачиненими дверима. Двері до зали охороняв кордон міліції, а меценати заходили потайки через чорний хід. Парадним користувалися лише перші особи й знаменитості. Наприклад, гуморист Михайло Жванецкий.

— Моя участь в аукціоні не має ніякого значення, — заявив він. — Я не збираюся нічого купувати.

Гуморист виставив на торги один зі своїх неопублікованих рукописів. Його купив губернатор Одеської області Іван Плачков за $12 тис.

Жванецький зауважив, що "тільки при одному устрої театр якось тримався. Збудував його капіталізм, зносив соціалізм, а зруйнував дикий капіталізм. Нині початковий капіталізм цей театр знову оживляє".

На аукціоні продавали понад 100 лотів, вартість кожного була від 500 грн. Найдорожче коштувало право бути генеральним спонсором церемонії відкриття. Стартова ціна лота сягала 1млн грн. Три архівні копії креслень театру 1882 року продали невідомому меценатові за 65 тис. грн. Також за стартовою ціною $2 тис. збували п"ять монет, виготовлених із нейзільберу — сплаву міді, нікелю та цинку. Ці монети із зображенням Одеської опери випустили на честь 120-ліття театру. Акварельні герби Херсона 1803 року, прапори Валахських купецьких суден, копії листів і наказів імператриці Катерини ІІ продавали за стартовою ціною $1 тис. Така ж стартова ціна була у книжки одесита Романа Карцева "Малой, Сухой и Писатель". Збували також квитки на відкриття сезону, абонементи на місяць, квартал, півроку та рік. Картини одесита Юрія Горбачова, який емігрував у 1990-х до США, продавали за ціною від 6 тис. грн.

Інспектор оркестру Одеського оперного театру Григорій Буйницький розповів "ГПУ", що 12 липня такий самий аукціон уже проходив у Одеській опері. І за виручені 59 тис. грн купили для театру новий музичний інструмент — англійський ріжок.

— У нашому театрі ніколи не було цього інструмента, — каже Буйницький. — Ми його орендували або замінювали кларнетом. Ріжок зроблений з дуже дорогого дерева у паризькій фірмі "Маріго". Це єдина фірма в світі, що робить такі інструменти.

Кажуть, що на аукціоні 16 серпня зібрали понад 500 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Іван Плачков купив рукопис Михайла Жванецького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі