вівторок, 12 лютого 2008 16:22

Іван Марчук виставив свої ранні роботи

"Колись думав: якщо не стану митцем, то займатимуся сільським господарством", — розповідає 71-річний художник Іван Марчук на відкритті виставки своїх ранніх робіт "Голос моєї душі". Захід відбувся минулої п"ятниці у столичній галереї "Мистецький арсенал" на вул. Івана Мазепи, 28, неподалік станції метро Арсенальна. Художник виставив свої ранні роботи — створені в 1960-х.

Іван Марчук — у тілесного кольору костюмі, чорній сорочці, застебнутій на всі ґудзики.

— Із 1960–1970-х у мене є десь зо двісті робіт, — каже. — Деякі шкребтав пером. Приїхала зі Львова одна пані, я їй показую полотна. А вона хапається за серце: "Іване, що з тобою твориться?". Я й сам не знав, що роблю. Аж потім зрозумів, що це голос моєї душі.

У галереї виставлені зо два десятки картин художника. На більшості зажурені обличчя. Є і автопортрет Марчука — "Спраглі тюльпани". Полотна намальовані на сірому або коричневому тлі неяскравими фарбами.

— Я не хотів тут виставлятися, вже надоїло мені. А вони (організатори. — "ГПУ") ходили-ходили, дзвонили, і я врешті згодився, — веде далі художник. — Запропонували зробити раннього Марчука, щоб люди знали, чому про нього зараз говорять. Із того часу, 60-х років, вже два покоління на світ з"явилося.

Згадує, що 40 найцінніших робіт того періоду передав до Америки. Із них йому повернули лише п"ять — решту розпродали.

— Бачите, картини невеликі. Це я спеціально їх малими малював, щоб зручніше було ховати від совєтського тиску, — пояснює.

20 березня Іван Марчук презентуватиме наступну виставку, але вже в іншій галереї:

— І знову мені страшенно не хочеться, бо вона комерційна. Треба буде дати пару робіт на реалізацію, а я так не люблю їх продавати через галереї. І всьо, більше ніде не буду виставлятися. Хіба що у своєму музеї.

Іван Марчук намалював і створив майже тисячу картин та скульптур. Нині його роботи коштують від $2,5 тис. Їх купували всі українські президенти — Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко. Торік у жовтні художник увійшов до британського рейтингу "100 геніїв сучасності", складеного консалтинговою компанією "Кріейторс Сінектікс". Він опинився на 72-му місці.

Виставка триватиме до 2 березня. Вхід безплатний.

Зараз ви читаєте новину «Іван Марчук виставив свої ранні роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі